I början av februari hade gruppen sitt första möte i Ledinge Fredrikslund. Många hästintresserade slöt upp och idéerna flödade.
– Vi bestämde bland annat att vi ska starta den ideella föreningen Knivstaortens ridklubb igen med nytt syfte och med flera olika grenar för exempelvis tävling, ridvägar och föreläsningar, berättar Madeléne Granath, en av dem som tog initiativet till mötet.
Hon hoppas att de ska kunna påverka Knivsta kommun att sätta upp skyltar för ridvägar i bland annat Ängby naturreservat.
– Vi har inga skyltade ridvägar i Knivsta som de har exempelvis i Uppsala. Här i Knivsta behövs också mer upplysning kring ridning och kanske skyltar som upplyser bilister om att här kan du stöta på en häst, säger Madeléne Granath.
Hon hoppas att deras grupp ska kunna skapa kontakt mellan ryttare, bilister, markägare och andra Knivstabor. De vill också upplysa om vad som gäller i allemansrätten för markägare och ryttare.
– Det är bra om fler blir uppdaterade om allemansrätten för vi vill ju vara rädda om den unika natur som vi har i Knivsta. Vi ryttare ska exempelvis inte rida på Upplandsleden som är till för vandrare. Annars är det tillåtet att rida nästan överallt, bara vi är försiktiga och exempelvis rider i mitten på grusvägar så att hästarna inte trampar sönder kanterna.
Samtidigt tycker gruppen att även bilister behöver upplysas mer om att de ska sakta in och vara uppmärksamma när de passerar hästekipage som är på väg mellan stallet och naturen.
– Hästar kan vara lika tunga som älgar. Ingen vill ha en älg i framrutan och de flesta saktar ner om en älg står vid sidan av vägen. Även om våra hästar är vana vid trafik så kan de bli skrämda av något.
I facebook-gruppen ”Säkra och trygga ridvägar i Knivsta” har gruppen skapat en plattform. Här vill de tipsa varandra, men även arrangera besök med häst på äldreboenden, luciatåg eller medverka vid midsommarfiranden. De hoppas också att politikerna ska förstå mervärdet av att ta hand om hästintresset och att de ska inspireras av bland andra Uppsala och Heby kommuner. I dag finns hela 76 procent av alla Sveriges hästar inom större tätorter eller nära tätorter.
– Och det är ju inte bara den som rider som påverkas, utan det påverkar hela familjer. I slutändan blir Knivsta en mer attraktiv kommun att flytta till och bo i om man blir en mer hästvänlig kommun, säger Madeléne Granath.