Nytt förvaltningsområde förändrar älgjakten i Knivsta

Nyheter. Vid årsskiftet börjar nya regler för älgjakten att gälla. För jägare i Knivsta kommun innebär det nya systemet bland annat att tidigare mindre jaktområden slås samman till ett enda stort förvaltningsområde.Knivsta jaktvårdskrets har ännu inte fått något besked av länsstyrelsen om vilka gränser som ska gälla efter årsskiftet.

Knivsta2014-02-18 16:01

Per Djerf, är ordförande i Knivsta jaktvårdskrets, är skeptisk till länsstyrelsens långsamma hantering av systemet.
-Länsstyrelsen i Uppsala län har flera gånger skjutit upp beslutet om hur det förvaltningsområde vi ska tillhöra, ska se ut. Det är väldigt byråkratiskt och vi vet inte vad som ska gälla efter årsskiftet. Kan man inte bli klara till årsskiftet tycker jag att belsutet kan skjutas upp ett år, säger Per Djerf.

Ronnie Hermansson är länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala län och ansvarig för den nya älgförvaltningen i länet. Han tycker han att det nya systemet är arbetskrävande.

Varför dröjer beslutet för Knivsta jaktvårdskrets?

-Vi har inte blivit klara med gränsdragningen mellan Stockholm- och Uppsala län. Vi hinner inte med något beslut innan årsskiftet, säger Ronnie Hermansson.

Hur många älgförvaltningsgrupper blir det i Knivsta?

-Det blir på sin höjd två områden, på vardera sidan om E18. Sedan var gränsdragningen mot söder och västerut bli vet vi inte, säger han

Vilka reaktioner har du fått från jägare och markägare?

-De flesta tycker att det här är väldigt onödigt och krångligt. Jag kan nog hålla med dem. Det blir dessutom väldigt mycket extra jobb för länsstyrelserna.

Och för älgen?

-Jag är kanske pessimistisk. Men jag tror inte att det har något större betydelse, säger Ronnie Hermansson.

I december 2010 beslutade Riksdagen om en ny så kallad älgförvaltning. Några av tankarna bakom det nya systemet är att lokala jägare och markägare ska få större inflytande i besluten om antalet älgar som kan skjutas. Tidigare är det en uppgift som legat på länsstyrelserna.
Nu läggs istället det beslutet på den förvaltningsgrupp som ska finnas i varje område.
Tidigare system, där älgjakten delas in och reglerades av respektive länsstyrelse enligt fem olika skötsel- och licensområden, tas till stor del bort.
Varje älgförvaltningsområdeär tänkt att ha en egen älgstam att förvalta. På så sätt ska älgbeståndet stärkas.
Samtidigt är tanken att älgrelaterade skogsskador och viltolyckor ska minska.
Det finns cirka 300 000 älgar i Sverige. Varje år skjuter 270 000 jägare 90 000 älgar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om