Nytt äldreboende med egna kockar och kök

Nyheter. Förra veckan började inflyttningen i Vilhemsgården, det första av Knivstas nya äldreboende som står färdigt.

Knivsta2014-02-18 16:02

Sofie Ewerborg från Förenade care är verksamhetsansvarig för Vilhems gård som drivs på uppdrag från Knivsta kommun.
-Inflyttningen pågår med 5-6 personer åt gången. Den 23 februari ska de 42 platserna vara inflyttade, säger Sofie Ewerborg.

Rummen på vardera 32 kvadratmeter är fördelade på två våningar och i två vingar eller flyglar med inredning i ljust trä. En anhörig tidning talar med tycker att rummen är små, men väl disponerade.
De som nu flyttar in kommer bland annat från Servicehuset och demensboenden.

Avdelningarnas centrum är ett öppet kök med bardisk intilliggande matplatser med fönster som vetter mot sinnenas trädgård, en specialritat trädgård som anlagts för de boende, och Sågenområdet.
-Våra tre heltidsanställda kockar lagar all mat och bakar allt bröd åt de boende. Vår inriktning bygger på aktiviteter och bra kost, säger Sofie Ewerborg.

Daniel Forsberg är en av kockarna som denna eftermiddag lagar kyckling med timjan.

Vad är skillnaden mot att jobba i ett vanligt kök?
-Man umgås och kommunicerar med de boende. Det blir mer hemtrevligt. Jag har märkt att deras aptit ökar när de känner dofterna och ser tillagningen, säger Daniel Forsberg

På Vilhems gård finns även mötesrum, aktivitetsrum med dataspel samt gym.
Sofie Ewerborg öppnar en dörr som rymmer ett spa med bubbelbad.
-Många dementa känner nog oro för det här med att klä av och på sig. Här behöver de inte klä på sig i en fuktig miljö. Istället får de badrock och kan därefter klä på sig i sina egna rum, säger hon.

Hur går det här ihop ekonomiskt?
-Det hänger ihop med Knivsta kommuns upphandlingsform. Här har man använt sig av kvalitetsupphandling och det är ovanligt idag. Annars brukar det till stor del handla om pengar, säger Sofie Ewerborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om