En annan förändring är att varje bygglov ska ha en certifierad och oberoende kontrollansvarig. Tidigare har byggherren själv stått för en så kallad kvalitetsansvarig.
Exakt vad den nya lagstiftningen kommer att innebära för Knivsta kommun är osäkert.
-Det är först när den nya lagstiftningen prövas av högre instans som vi vet om vår tolkning är rätt eller fel. Knivsta ingår tillsamman med femton andra kommuner i Stockholmsregionen i något som kallas för bygglovsalliansen. Där har vi samarbetet för att tolka den nya lagstiftningen, säger bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C).
I grannkommunen Norrtälje chockhöjs bygglovstaxan, i vissa fall med närmare 100 procent. Hur blir det i Knivsta?
-Nej, i nuläget är det inte aktuellt i Knivsta. Vi bedömer inte att vi har grund för en chockhöjning. Den nya bygglovstaxan ligger ungefär i samma nivå som tidigare. Det kommer att bli dyrare att bygga, men det beror inte på taxan utan för att samråd och bygginspektioner kommer att öka och det fördyrar processen, säger Boo Östberg.
Enligt den nya lagen får handläggningstiden för bygglovsansökningar inte överstiga tio veckor, även om komplicerade ärenden kan förlängas till 20 veckor. Men för Knivsta blir det inget problem, menar Boo Östberg.
-Vi kommer att snabba upp handläggningstiden i och med det nya kravet på tio veckor. Men lyckas vi inte så kan vi inte bli fällda. Tio veckor är en ambitionsnivå enligt lagen, säger han.
Hur lång handläggningstid har ni idag för bygglov?
-Jag vet inte exakt. Men vi har blivit mycket bättre på senare tid. I bygglovsalliansen ligger vi på fjärde plats, säger han.
Vad är den största fördelen med den nya lagen?
-Det finns flera. Det är bra att inspektionerna blir fler för det har varit en brist i tidigare system med byggbolagens egna kvalitetsansvariga. Nu krävs det att folk är ute på byggplats och det tror jag ökar tryggheten för den som bygger, säger Boo Östberg.