Sprickor i betongen under isen, brister i takkonstruktionen och så en coronapandemi på det. Antalet skridskoskär i ishallen i 400-miljonersbygget Centrum för idrott och kultur (CIK) har sedan den första isläggningen våren 2020 varit betydligt färre än många hoppats på.
På grund av underhållsarbete har dessutom skridskosugna Knivstabor nekats tillträde nu under höstlovet, men på söndagen öppnar ishallen igen för allmänhetens åkning.
– Reparationer förläggs under lov eftersom föreningsliv och skolor påverkas minst då, säger Lena Larsson, kultur- och fritidschef i Knivsta kommun, och berättar att sargen fått en ny port och att reklam fryst in i isen.
CIK är byggt av trä och betong som ett så kallat passivhus och är kommunens hittills största byggprojekt. Ventilation- och värmesystemet är integrerat och innebär till exempel att värme från ishallen används i andra delar av huset, ett koncept som beskrivits som ”troligen världens första passivhus-ishall”.
I somras stängdes ishallen i cirka tre veckor på grund av fuktproblem. Det som händer, framför allt sommartid, är att kondens gör att vatten droppar från taket ner på isen. Dropparna fryser och gör isen knölig, berättar Hans-Petter Rognes, vd för Kommunfastigheter.
– Det har dessutom blivit lite mikroorganisk påväxt på takbjälkarna, men det är mest utseendemässigt störande. Vi har nu en utredning på gång som nog kommer att visa vilka förändringar vi behöver göra för att få ishallen fullt fungerande, säger han.
Enligt kommunstyrelsens verksamhetsberättelse för 2022 har fukten spridit sig till andra delar av CIK. Men det stämmer inte enligt Hans-Petter Rognes. Han bekräftar dock att ett trägolv i en korridor som ligger i samma husdel som ishallen drabbats.
Lena Larsson säger till UNT att fuktproblemen gör det ännu svårare att klara årets intäktskrav på 3,8 miljoner kronor för hela CIK.
– Om vi inte kan hyra ut våra lokaler, speciellt på sommarlovet till exempelvis hockeyläger, så påverkas ekonomin, så är det, säger hon.
Hon menar också att biljettintäkter från kulturevenemang påverkas negativt av pandemins efterdyningar.
– Föreningar och kulturliv har tagit stryk av pandemin och vi är fortfarande inte tillbaka på någon slags normalnivå för bokningar på scenen. Men året är inte slut så det kan ju hända att vi hämtar hem intäkter under senare delen av hösten.