– Vi vill nå de ungdomar som inte syns, som är hemmasittande utan någon känd aktivitet och har svårt att själva ta sig in på arbetsmarknaden. För att kunna nå dem är det ett viktigt steg att fler instanser samverkar för att kunna hjälpa individen på bästa sätt, säger Linnea Eriksson, yrkessamordnare på Stegen, där Knivsta kommun har mötesplats och rehabilitering.
I det nya projektet ingår skola, arbetsrehabiliteringen, fritidsverksamheten och arbetsförmedlingen.
Målgruppen är ungdomar i Knivsta kommun i åldern 16–24 år. Projektet startade upp i mars och är nu i uppstartsfasen. Hösten 2015 hade kommunen uppgifter om 42 ungdomar som stod utan känd aktivitet. Idag är ett tjugotal ungdomar inskrivna för arbetsrehabilitering eller i kö att få hjälp.
– Kommunen har ett uppföljningsansvar för de ungdomar som hoppar av gymnasiet. Med hjälp av studievägledare får vi kännedom om dessa och kan hjälpa till från flera håll. Tanken är att finnas där tidigt för att förhindra ett utanförskap, säger Linnea Eriksson.
Bygga broar är ett nyckelord i projektet och att se till individens behov. En del ungdomar har särskilda behov, andra är välutbildade men har ej lyckats ta sig in på arbetsmarknaden och en del har nyligen anlänt till Sverige.
– Vi utgår från personen, vad den vill och vad den behöver för att gå vidare. Ibland kan en bra början vara att besöka en mötesplats för social samvaro utan krav på att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden på en gång, säger Linnea Eriksson.
Projektet pågår under 2017 och 2018 och har fått medel av Samordningsförbundet. Just nu handlar mycket av arbetet om att ta fram informationsmaterial som ska spridas till primärvården, ungdomspsykiatrin, samhället och anhöriga för att berätta att den här möjligheten finns och nå de ungdomar som är hemmasittande.