Ny fritidsgård tas i bruk

Träffpunkten efter skolan för ungdomar i Knivsta är inte längre Kupolen. Thunmanskolans ombyggnad gör att fritidsgården fått flytta 200 meter norrut. Det har varit ett febrilt arbete för att få allt i ordning till invigningen på fredagen.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-09-13 21:10
Nordan heter den gamla skolbyggnaden på Thunmanskolan som blir ungdomarnas nya tillhåll. Om det gamla namnet får hänga kvar är inte bestämt.
- Vi ska ha en namntävling, säger Saman Faramarzi som ansvarar för ungdomsverksamheten i Knivsta.
När vi träffar honom är det flera pusselbitar som ska falla på plats.
- Men det ser alltid ut att vara mer att göra än det i själva verket är, säger David Berggren som är i färd med att såga till en skiva till kafédisken.

Inne på en av toaletterna far fritidsledare Ida Jansson fram med penseln. Ganska snart blir hon avbruten när ett gäng grabbar årskurs 5 som vill spela spel. Det rummet är klart och David Sevborn, Christian Gustafsson och Sebastian Mattsson tar plats i soffan och lyfter på locket till Monopol.
- Jättebra, säger Sebastian Mattsson om de nya lokalerna. Här kan man göra mer saker än hemma.
Daniel Sevborn saknar klätterväggen i Kupolen, men det finns mycket annat att erbjuda.
Ida Jansson visar tv-spelrummet där det också ska finnas möjlighet att göra läxor i en läs- och studiehörna. I korridoren utanför, som piffats till med en ljusgul färg, står datorer uppradade. Att få komma i gång med dataspelandet är efterlängtat.

Vi passerar ett stort personalutrymme och kommer in i ett stort rum med pingisbord.
- Här ska vi även kunna köra kampsport, säger Ida Jansson och förklarar att borden kan skjutas undan och mattor läggas ut.
Vi återvänder till kaférummet. Att det skulle finnas ett mysigt kafeteria var viktigt för många tjejer på skolan som fyllt i en enkät, som legat till grund för utformningen av den nya fritidsgården.

Ida Jansson vill inte att kaféet ska bidra till att tjejerna blir passiva, men säger att det viktigaste är att få alla att komma, och sedan vara lyhörd för vad olika grupper vill göra.
Saman Faramarzi betonar att fritidsgården är till för alla ungdomar i kommunen.
- När vi har disko och andra aktiviteter sätter vi upp affischer på alla skolor, säger Ida Jansson.
Daniella Axelsson och Elin Stolt i femman stormar in. De undrar hur det går med guldfärgen på toaletten och den planerade klotterväggen.
- Vi hoppas på bajsbruna moln i taket, säger de förtjust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!