– Vi var fem kvinnor som i december bestämde oss för att bilda föreningen. Än har vi inte hunnit arrangera så många aktiviteter, men det verkar finnas intresse för föreningen. Nu är vi 26 medlemmar, säger Auni Ahonen.
Hon är ordförande för Knivstan suomalaiset (Knivstas finländare) som föreningen heter. Nyligen skickade hon ett medborgarförslag till Knivsta kommun.
– Vi hoppas på ett samarbete med kommunen. Förslaget handlar om att Knivsta kommun ska ingå i ett så kallat finskt förvaltningsområde. I dag finns detta i 51 av landets kommuner, säger Auni Ahonen.
Exempelvis Uppsala, Sigtuna, Håbo och Östhammar ingår i finska förvaltningsområden. I ett finskt förvaltningsområde har invånarna, när de känner att de behöver det, rätt till att få uträtta sina ärenden hos myndigheter på sitt modersmål, oavsett hur bra svenska man talar.
– Det är många som talar bra svenska, men det är ibland ännu lättare att få fram alla nyanser i ett språk på sitt modersmål. Och när vi blir äldre så kan det lärda språket (svenskan) försvagas så att bara modersmålet blir kvar. Då kan man behöva lite extra hjälp med språket, säger Auni Ahonen.
I de kommuner som ingått i finska förvaltningsområden finns finsktalande personal på vissa äldreboenden och förskolor.
– Men det blir inte några extra kostnader för kommunerna, utan de får statsbidrag för detta utifrån hur stor befolkningen är, säger Auni Ahonen.
Den nya föreningen hyr Staffansgården för sina möten.
– Vi har diskuterat olika förslag på aktiviteter. Bland annat finns önskemål om att fira finska högtider här och att ordna träffar mellan olika generationer så att barnen får prova på den finska kulturen. Vi ska också ha en loppmarknad 30 mars för att samla in pengar till föreningen.
Vad är skillnaden mellan svensk och finsk kultur?
– Kultur är ju egentligen allt från språket till maten. Mycket är lika i våra kulturer, men sedan finns några oidentifierbara skillnader, något som handlar om hur vi som har en gemensam bakgrund ibland tänker, säger Auni Ahonen.
Hon har svårt att sätta fingret på varför och hur sättet att tänka ibland skiljer sig åt, men kanske det handlar om att många äldre finländare har upplevt ett krig på nära håll, medan den som vuxit upp i Sverige haft en lång fredsperiod.
Är ni besvikna på att Knivsta inte ingått i ett finskt förvaltningsområde tidigare?
– Nej, vi kan förstå att inget händer om ingen invånare lämnar ett sådant förslag. Men nu hoppas vi att det ska bli av även i Knivsta, säger Auni Ahonen.