Ny avloppsrening testas i Knivsta
Till våren ska en ny typ av minireningsverk byggas och testas i Knivsta som del i ett riksomfattande projekt.Bakom projektet står bland annat företaget Baga Water technology. Knivsta kommuns hälsoskyddskontor har dock inte informerats. Inte heller från politiskt håll känner man till planerna.
Hans Österman är driftchef vid Roslagsvatten som driver reningsverket i Knivsta och bidrar med mark till det nya projektet.
- Minireningsverket är inte byggt ännu. De ska börja schakta i vår. Roslagsvatten är egentligen inte inblandat i projektet. Det enda vi gjort är att bidra med mark och låta dem får ta del av flödet in i vårt reningsverk. Det är det orenade vattnet minireningsverket ska testas på, säger Bo Österman.
Han hänvisar istället till företaget Baga Water Technology som bland annat har kontor i Karlskrona. Företaget arbetar med forskning och utveckling av pumpstationer, slutna tankar och reningsverk.
Kommunen är inte informerad
Baga Water Technology vill inte kommentera projektet innan utvecklingen av det nya minireningsverket är klart för marknaden. Inte heller vill man kommentera varför man valt Knivsta som testplats.
- Du kan försöka med Institutet för jordbruk- och miljöteknik som är delaktig i projektet. Men jag tror inte heller att de vill kommentera projektet, säger Bert Gustafsson från Baga Water Technology i Karlskrona.
Avloppsanläggningar är tillståndspliktiga enligt Miljöbalken. Det är Knivsta kommun som är tillsynsmyndighet. Men Peter Sydstrand, miljöskyddsinspektör som är ansvarig för enskilda avlopp, känner inte till planerna.
- Jag har hört ryktas om att det är något på gång. Men det är ingen som har informerat oss om planerna, vilket är konstigt, säger Peter Sydstrand.
Länsstyrelserna i Stockholm, Skåne och Västra Götalands län arbetar sedan 2008 på uppdrag av regeringen med åtgärder för att minska miljöpåverkan från enskilda avlopp. Det är framför allt avloppsanläggningar i vattennära områden som man vill se över.
I projektet har man bland annat undersökt 26 minireningsverk på marknaden. Undersökningen visar att endast fyra av de undersökta reningsverken uppfyller Naturvårdsverkets skyddskrav.
Bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C) har inte heller hört talas om projektet.
- Jag har inte hittat något om det i diariet. Men det är inte säkert att det behöver miljöprövas om till exempel vattnet från minireningsverket hamnar i det stora reningsverket. Dock inte sagt att det inte behöver miljöprövas. Vi vet som sagt ingenting om det här, säger Boo Östberg.
Behövs kanske inte bygglov
Han säger att det nödvändigtvis inte heller behövs bygglov om byggnaden är tillfällig.
Tidningen har via mejl frågat Institutet för jordbruk- och miljöteknik i Uppsala varför minireningsverket byggs i Knivsta och varför miljö- och hälsoskyddskontoret inte har informerats. Utvecklingschefen Ola Palm vill inte kommentera frågorna.
Jens Flyckt
Minireningsverk används för rening av grå- och avloppsvatten från mindre antal hushåll. Minireningsverk används bland annat i kustnära områden där andra avloppslösningar inte är möjliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!