Nu ska hyresnivåerna i Knivsta utjämnas
En mindre lägenhet med sämre standard och läge än en större kan kosta lika mycket i hyra. I alla fall om den ingår i Knivstabostäders fastighetsbestånd. Nu ska orättvisorna jämnas ut.
"Lika mycket som hyran höjs i vissa lägenheter, lika mycket sänks den i andra. Den enda avsikten är att hyran ska vara rättvis", står det i utskicket.
- Det är 40 års hyrespolitik som givit sig till känna, säger Stefan Liljebris.
Han menar att det är olika modeller för hyreshöjningar, hyresgäststyrt underhåll och att uppgifter om lägenheters standard och tillval inte kom med i samband med kommundelningen som ligger bakom orättvisorna.
Men nu finns verktygen för att utjämna oskäliga hyresnivåer. Knivstabostäder och Hyresgästföreningen är överens om att använda den så kallade Sabokurvan som fastställer hur den inbördes relationen ska se när det gäller storleken på olika lägenheter. Till det finns ett fastighetssystem som tar hänsyn till läge, skick, tillval och andra faktorer som påverkar hyran.
Anders Severin, förhandlare på hyresgästföreningen i Uppsala, tycker att arbetet med att skapa rättvisare hyror är bra.
- Vi har jobbat med det här centralt i hyresgästföreningen sedan år 2000, och rättvisa hyror tror jag alla ställer upp på?
Även de som kan förvänta sig att få börja betala för det omkaklade badrummet och de nya tapeterna?
- Att folk reagerar är en naturligt, säger Anders Severin.
Han tror dock att en bra förklaring till varför hyran gör att folk förstår.
I början av nästa år, i anslutning till hyresförhandlingarna, hoppas Stefan Liljebris att de nya hyrorna ska vara framräknade.
Om tidsplanen hålls är helt beroende av hur hyresförhandlingarna går eftersom Knivstabostäder vill undvika att reglera hyrorna i flera steg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!