Nu görs det omysiga aktivitetsrummet om

Bakom den bruna pappen i fönstren genomgår Knivsta biblioteks aktivitetsrum en förvandling.

Scenografen Lars-Erik Hedendahl målar på väggen i aktivitetsrummet som hör till Knivsta bibliotek. Det ska göras om för barn från tio år, men kommer att bli bra även för andra.

Scenografen Lars-Erik Hedendahl målar på väggen i aktivitetsrummet som hör till Knivsta bibliotek. Det ska göras om för barn från tio år, men kommer att bli bra även för andra.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-10-30 16:06

Aktivitetsrummet i Knivsta bibliotek vetter mot Sågverkstorget. Därinne bakom täckta fönster står scenograf Lars-Erik Hedendahl och målar lila löv på väggen. Lila passar bra mot den turkosa väggen, tycker han. Under det målade trädet står den stressade kaninen från Alice i Underlandet med fickuret i tassen.

– Vi får se om det dyker upp någon mer figur, säger Lars-Erik Hedendahl.

Mot långväggen ska det bli en gradäng för en mindre publik att sitta på. Rummet ska även få en skaparhörna och en sitthörna för studier och skrivar- och bokcirklar. Här ska också finnas en interaktiv skärm.

Förut fick de alltid möblera om inför varje aktivitet.

– Ända sedan biblioteket flyttade in i kommunhuset 2012 har vi tyckt att det här har varit ett svårt rum. Vi försökte tillgodose allt och alla. Då blev det en tulipanaros och sådana finns inte. Rummet blev omysigt och var inte bra för någon, säger bibliotekschefen Gunnel Stjernvall.

När de nu gör om aktivitetsrummet har de barn från tio år och uppåt i åtanke, utan att för den skull utestänga yngre och vuxna.

Projektet finansieras av ett statligt bidrag på 650 000 kronor. Projektledare är barn- och ungdomsbibliotekarierna Emma Bäckström och Tove Frankow Crivellaro. De har haft fria händer. För att pejla invånarnas önskemål gjorde de en enkät på Knivsta marknad i maj. De har också hämtat inspiration från kolleger i länet. Nu planerar de en invigning lördag 18 januari.

– Då kommer du att få lära dig om folktro och olika väsen och skapa fritt, säger Emma och Tove.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!