Nu börjar stora planeringen

Efter tolv års tvekan beslutades i februari att Knivsta får ett centrum för idrott och kultur (CIK). Nu börjar snart detaljplaneringen.

CIK Knivsta

CIK Knivsta

Foto: Norconsult AB

Knivsta2016-03-19 08:02

Det finns nu en försiktig glädje över att arenan kommer att byggas, men någon föreningsaktiv som är riktigt övertygad om att beslutet kommer att genomföras denna gång är svårt att hitta. Sandra Lidén, ordförande i SK Vide innebandy, säger så här.

– Inom kort borde det stora problemet med brist på träningstider vara över, det hoppas jag innerligt. Däremot oroar det mig att man kanske återigen inte lyssnar på sina föreningar om vilka behov som finns vid de hallbyggen som planeras vid Vrå skola och vid Hälsohuset, säger Sandra Lidén.

SK Vide har drygt 300 aktiva medlemmar. Klubben får ofta neka nya spelare att gå med i lagen då det inte finns tid nog att träna alla barnen.

Sandra Lidén menar att utformandet av de nya hallarna inte bara handlar om att se till att planerna uppfyller vissa mått med mera, även andra ytor i anläggningen är viktiga för klubbarna. Exempelvis hur många omklädningsrum det blir, samt var caféet placeras och hur det ska drivas. De önskar att föreningarna ska få driva caféet för att få in inkomster till verksamheterna. Något som också Knivsta arena önskade i ett tidigt skede.

– Jag hoppas att kommunen vill ha så mycket input som möjligt för att få till ett ekonomiskt effektivt bygge, med minimala risker för "feldesign", säger Sandra Lidén.

Carina Nordlander, chef på Hälsohuset, svarar att de tidigare fångat in en del synpunkter om golvmaterial, läktarplatser, många omklädningsrum, pentry, flera förråd med mera.

– Med det nya beslutet blir det nya fördjupade möten och med flera föreningar. Vi kommer också att bjuda in till ett större föreningsmöte i april, säger Carina Nordlander.

Hon håller med om att det är viktigt att arbeta i nära dialog med föreningarna för att anläggningen ska bli så bra som möjligt.

Dag Dacke, engagerad i friidrott, tycker att det är viktigt att andra sporter än lagsporter nu får plats i Knivsta. Individuella sporter som kampsporter blandar åldrar och kön oftare och sorterar inte bort ”mindre talangfulla” barn (som ofta bara är födda sent på året), menar han.

– Jag gillar olika och med dagens lokalbrist skjuts de små sporterna och kulturaktiviteterna åt sidan. Att se varandra i olika aktiviteter är grundidén med allaktivitetshuset. En grund för ett tryggt samhälle är där man ser varandra och accepterar olika, säger han om sina förhoppningar inför nybygget.

Initiativtagare till allaktivitetshuset och sammanslutningen ”Knivsta Efter Kl 17” var Knivstabon Christer Johansson som numera är ordförande för Knivsta IS. Deras förening kan inte ha riktig verksamhet igång, utöver skridskoskolan utomhus, eftersom kommunen saknar en ishall sedan många år. Tidigare hade Knivstaföreningarna tillgång till Uppsalas ishallar.

2003 började föreningarna i Knivsta att tillsammans arbeta för gemensamma lokaler vid Hälsohuset. Senare bildade de föreningen Knivsta arena.

Britta Lästh, numera engagerad i partiet Knivsta.nu, var också en som var med tidigt.

– Det fanns en mycket stark opinion för en gemensam arena i Knivsta. Vi var 21 föreningar med verksamhet från så skilda verksamheter som dart, till dans, bio, ishockey, innebandy och handboll som var överens, säger Britta Lästh och Christer Johansson håller med.

Men flera i Knivsta arena blev trötta på att det inte fattades några kommunala beslut om nya idrotts- eller kulturhallar. Britta Lästh säger att det var därför hon började engagera sig politiskt.

I valet 2010 fick Knivsta.nu många fler röster än tidigare och valde då att börja samarbeta med den borgerliga majoriteten i kommunen.

– Vi kom överens om att den första etappen av ett allaktivitetshus skulle vara påbörjad cirka två år efter valet, säger Britta Lästh.

Efter det valet bildades också en kultur- och fritidsnämnd som Britta Lästh blev ordförande för. Nämnden lades ner av alliansen efter det senaste valet, men nämnden, som bestod av ledamöter från alla partier, hann beställa en behovsutredning och ta fram sex olika arkitektförslag. Det är ett av de förslagen som alla partier ställde sig bakom under förra mandatperioden som i februari till slut röstades igenom i kommunfullmäktige.

Allt kunde kanske vara frid och fröjd nu. Men hur det ska gå med ekonomin är en fråga som flera grubblar på igen. Bland dem finns till och med Christer Johansson, som under närmare 19 år kämpat för en ishall i Knivsta och snart 14 år för ett lagom stort allaktivitetshus.

– Jag tror att det mest realistiska alternativet är att inte riva Hälsohuset som nyligen bland annat har fått nyrenoverat tak. Att bygga ihop Hälsohuset med nya lokaler skulle kosta cirka 130–140 miljoner kronor vilket är cirka hälften mot vad CIK kommer att kosta. Då skulle det bli möjligt att få ihop ekonomin utan att bygga höghus i Knivsta, säger han.

Men både Britta Lästh (Knivsta.nu) och kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) anser att ekonomin kommer att gå ihop.

– Fritidsnämnden beställde en extern utredning 2013 som visade att Hälsohuset har mycket stora renoveringsbehov. Dessutom behöver vi en större simbassäng och en varmbassäng till simskola och rehabilitering. Det kostar lika mycket och blir för trångt om vi bara renoverar den gamla simhallen, säger Britta Lästh.

Klas Bergström anser också att det nu är ekonomiskt möjligt att bygga ett centrum för idrott och kultur.

– Det är snarare ett politiskt problem, än ett ekonomiskt. Har kommunfullmäktige nu tagit en budget med bland annat beslut om att bygga CIK och en markförsäljning som gör att vi klarar kostnaderna, då utgår jag från att andra partier också genomför beslutet.

– Vi måste ha råd! Investerar vi inte i våra invånares fritid så kommer det bli mycket dyrare, säger Britta Lästh.

Sporthall och ishall 2018

I februari 2016 beslutade Knivsta kommunfullmäktige att det ska byggas en fullstor sporthall, träningshall, kampsporthall, kulturhall och ishall bakom Hälsohuset.

Senare i år tas det första spadtaget för anläggningen. Först ska ledningar flyttas och marken prepareras. Enligt en preliminär prognos ska sporthallen stå klar i januari 2018 och ishallen i oktober samma år.

Från början var Knivstas föreningar de som tillsammans drev frågan om en gemensam kultur- och idrottsarena med ishall. 2003 skedde samarbetet i sammanslutningen Knivsta Efter Kl 17 och senare fortsatte man opinionsbildningen i föreningen Knivsta arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om