Nobelfirande i Knivsta
Nobelfirandet har blivit tradition på Lagga skola. Varje år delar kungen ut Nobelpris till eleverna under en ovanligt flott trerätterslunch. Enligt lärarna ökar firandet elevernas motivation och kunskaper.
Foto: Marie Ström
- Varsågod och ät, säger han sedan och fnissar lite.
Innan middagen har han och de andra i kungafamiljen fått en specialutbildning i vett och etikett. 11-årige Johan Brandberg, som har prinsens roll, rabblar reglerna.
- Man ska helst inte smaska. Servetten ska ligga i knäet. Och så ska man dra ut stolen åt tjejerna.
Johan Brandberg har även tittat lite på den riktiga Nobelfesten på tv för att förbereda sig. Han blev imponerad av att allt var så fint och lyxigt och att damerna hade så vackra klänningar.
- Fast det verkar lite trist också. Man måste sitta still så länge.
Nobelfirandet på Lagga skola startade för tre år sedan genom en idé från några elever. Sedan dess har den blivit en given höjdpunkt för fyrorna, femmorna och sexorna på skolan.
Frackklädde läraren Daniel Lafvas berättar att nobelfirandet har ökat elevernas motivation och prestationer.
- Det har gett ett uppsving och intresse för lärande. Alla eleverna har förbättrat sitt skrivande avsevärt tack vare vårt jobb med novellerna. Priset blir en morot som gör att de anstränger sig mer.
Under firandet delas ett litteraturpris, ett fredspris och ett matematikpris ut. Litteraturpriset avgörs genom en novelltävling, matematikpriset går till en elev som har visat både förmåga och entusiasm och fredspriset röstar eleverna själva fram. Pristagaren ska vara en person som är en bra kompis och bryr sig om andra. Årets pris gick till Therese Ellénius.
- Det känns bra att veta att ens kompisar tycker om en. Jag försöker vara snäll, ärlig och omtänksam. Har någon gjort illa sig frågar jag alltid hur det gått och så.
Fotnot: Matematikpriset gick till Linnea Söderlund och litteraturpriset till Linn Stigeskog i årskurs 6, Alexander Fagerlund i årskurs 5 och Erik Lif i årskurs 4.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!