Nekades avverka i Morga – kan få ersättning

Stiftelsen Friherre Carl Cederströms minne som äger naturreservatet i Kungshamn-Morga kan få rätt till ekonomisk ersättning av Länsstyrelsen.

Naturreservatet Kungshamn-Morga

Naturreservatet Kungshamn-Morga

Foto: Ebba Örn

Knivsta2021-03-19 11:00

– Ja det är alltid så när vi bildar naturreservat och förbjuder någonting som varit tillåtet tidigare, då har markägarna rätt till ekonomisk ersättning för det, säger Karin Wiklund, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

När stiftelsen Friherre Carl Cederströms minne, som äger och förvaltar naturreservatet i Kungshamn-Morga, förra året ansökte om att få avverka skog i området, ringde varningsklockorna hos flera naturvårdsorganisationer, samt allmänheten. Flera protester kom in till Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen, som satte stopp för avverkning utan tillstånd i området. I samma veva upprättade myndigheten ett tidsbegränsat förbud om att få utföra skogsbruksåtgärder i naturreservatet.

undefined
Naturreservatet Kungshamn-Morga

Efter det har stiftelsen inkommit med ytterligare en ansökan.

– Det handläggs just nu, säger Karin Wiklund.

Det som markägaren har sökt tillstånd för är inte den avverkning de ville göra i juni förra året.

– Då handlade det om avverkning i delar som delvis hade höga naturvärden. Nu handlar det om andra åtgärder, men det hänger ihop och vi har förbjudit genomförande av skogsbruksåtgärder utan länsstyrelsens tillstånd i hela det här reservatet. 

De skogsbruksåtgärder som avses nu är tillstånd för plantering och gallring. 

– Det är ett antal delområden de har sökt tillstånd i. Det finns så höga friluftsvärden i det här reservatet, att även om naturvärdena inte är de högsta i de aktuella områdena, tror jag ändå att folk kan reagera på att det blir en avverkning, säger Karin Wiklund.

undefined
Karin Wiklund, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Parallellt med den här ansökan jobbar Länsstyrelsen med att utreda skyddet av Kungshamn-Morga som naturreservat.

– Vi vill stärka skyddet. Det beslut som tagits tidigare är inte modernt och det finns bara föreskrifter för allmänheten, inga föreskrifter för markägaren.

Målet är att det ska bli ett nytt modernt reservatsbeslut. Men att det skulle bli klart 2021 är osannolikt, hävdar Karin Wiklund.

– Ja, det kommer att ta tid. Vi kommer att titta på hela reservatet och fundera på vilka delar skyddet behöver stärkas i. Det kommer troligen att innebära att markägaren har rätt till ersättning. 

Är det stora summor det handlar om?

– Det är en oberoende värderarkonsult som gör en ekonomisk värdering av de träd som står där, av skogen. Förhoppningsvis ligger den värderingen inte alltför långt fram i tiden, säger Karin Wiklund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!