Frågan är inte ny. 2019 föreslog SD i en motion att kommunen skulle utreda möjligheten till patrullerande vakter i centrum och oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNU) framförde samma önskemål ett år senare. I höstas tog Mimmi Westerlund, gruppledare för KD, initiativ till att utreda behovet av kommunala ordningsvakter.
Nu är kommunledningskontorets utredning klar. Efter samråd med polisregion Mitt konstateras att den offentliga brottsligheten i Knivsta är ”lägre än vad som motiverar kommunala ordningsvakter”. Utredarna hänvisar också till en rapport från ifjol där Knivsta rankas som den tredje tryggaste kommunen i Sverige.
Dessutom är det enligt polisen svårt att peka ut exakt när det förekommer mest brottslighet i området kring tågstationen, där behovet ansetts vara störst. Förvaltningen menar även att kommunala ordningsvakter skulle bli en dyr historia och kosta kommunen cirka två miljoner kronor per år, vilket inte ryms i kommunens budget för brottsförebyggande åtgärder.
I utredningen ifrågasätts om ordningsvakter är lösningen på trygghetproblemet. Här hänvisas till flera undersökningar som visar att den upplevda otryggheten eller brottsligheten inte minskat när ordningsvakter införts.
KD föreslog även att kommunen bör införa en så kallad klottersaneringsgaranti inom 24 timmar, eftersom klotter kan öka känslan av otrygghet och ”sannolikheten för ytterligare skadegörelse”. Den frågan avvisas av kommunstyrelsen med motiveringen att det är ett ärende för samhällsutvecklingsnämnden.