Nästan bara trä i "Coophuset" i nya Alsike

Halvvägs in i det stora byggprojektet hände plötsligt det som inte fick hända. Vi har träffat en av hjärnorna bakom "Coophuset".

Enligt en undersökning ville Alsikeborna ha livsmedelsbutik, gym och kafé. Det blev inget kafé, men på torget är det förberett för en foodtruck, berättar Gustav Ahlford, vd på Walloxstrand.

Enligt en undersökning ville Alsikeborna ha livsmedelsbutik, gym och kafé. Det blev inget kafé, men på torget är det förberett för en foodtruck, berättar Gustav Ahlford, vd på Walloxstrand.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-10-29 18:02

Vid Dammparken i Alsike ligger ett stort kolsvart trähus. Coop flyttade in där i mars i år. Sedan följde ett gym och en skönhetsstudio. Nu återstår bara att plantera några träd, vilket sker den här veckan.

Vi träffar den ansvariga designern utanför huset, Gustav Ahlford, vd på det lokala lilla byggföretaget Walloxstrand. En brunspräcklig katt stryker sig mot våra ben. Det är oklart vems den är, men den har hängt med från början och snott runt benen på byggarna. Ett litet problem är att den använder pergolan som toalett.

– Vi måste lära den att bajsa i rabatten i stället, säger Gustav Ahlford.

Hur nu det ska gå till.

På baksidan av huset leder en enkel ståltrappa upp till loftgångarna med 44 lägenheter. Idén med designen är att den ska börja enkelt och bli finare ju längre in man går. Till slut kommer man till lägenheternas stora glaspartier mot en balkong eller takterrass.

Gustav Ahlford vill inte ta åt sig hela äran för huset. Designen är framtagen av många, men materialvalen har varit hans ansvar.

– Där ligger mitt geni. Jag har god kunskap om träbyggen och industriellt byggande med trä, säger han.

Fasad, golv, bjälklag och pelare är av trä. Isoleringen är cellulosa, närmare bestämt återvunna tidningar. Där finns tidningar från hela Sverige, säkert även UNT.

Lokalerna på bottenplan delar tekniska system med bostadsrättsföreningen. All el kommer från solenergi och huset har bergvärme. Värmen från livsmedelsbutikens centralkyla återanvänds. 

Det finns stora miljövinster med att byta ut betong och stål mot trä. Gustav Ahlford berättar att byggproduktion utgör 23 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Av dessa 23 procent står materialvalen för 78 procent.

– Materialvalets klimatpåverkan kan minst halveras om man bygger med trä, säger han.

I Japan finns regeln att alla hus upp till två våningar ska vara av trä och i Kanada måste byggföretag som inte vill bygga i trä argumentera för det. Gustav Ahlford önskar att något liknande infördes i Sverige.

Mitt i byggprojektet Dammparken höll det på att gå illa. Entreprenören gick i konkurs. Walloxstrand startade då eget entreprenadföretag, Gustav Ahlford blev plötsligt platschef och de fick jobba nästan dygnet runt för att bli färdiga i tid.

– De duktiga byggarna i konkursföretaget hjälpte vi att starta ett eget företag, Norrdala bygg. Dem kommer vi att jobba med resten av livet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!