Närproducerat på torget

Stånden är inte så många på torghandeln i Knivsta, men de innehåller desto fler olika slags varor.

Waraporn C Larson behöver inte köpa sylt och marmelad. Hon gör egen. Däremot är hon intresserad av squashen.

Waraporn C Larson behöver inte köpa sylt och marmelad. Hon gör egen. Däremot är hon intresserad av squashen.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2018-08-31 07:00

Äppelskörden är riklig i år, vilket gläder familjen Durling som säljer äppelmust på torghandeln vid kommunhuset. Den nytappade musten är förstås av tidiga äppelsorter.

– Ibland skämtar vi och säger primörmust, säger Mikael Durling.

– Höstfrukten är alltid godare. Den är mustigare, säger Louise Durling och skrattar åt sin spontana ordvits.

Med sig har de barnen Elsa, Albin och Astrid Durling som hjälper till att lägga varorna i bruna papperspåsar.

I stånden saluförs bland annat nyslungad honung, ägg i alla nyanser från vitt till mörkbrunt, sylt och marmelad, korv och kål. Systrarna Maandeeq och Faykin Afrah Omar säljer somaliska trekantiga piroger, sambuus.

– Sambuus är festmat som vi äter efter att vi fastat under ramadan, berättar de.

Vid marmeladståndet står Waraporn C Larson. Hon är på torget för att köpa grönsaker, inte marmelad.

– Jag gör egen sylt, marmelad och chutney, berättar hon.

Hon odlar chili också och är sugen på att själv stå här nästa år.

Ulla Larsson säljer korv. Hon har gårdsbutik i Husby-Långhundra och delar marknadsstånd med kommunpolitikern Boo Östberg (C). Båda är klädda i grön Centerpartitröja.

– Det var jag som startade torghandeln vill jag påstå. För att främja närproducerat, säger Boo Östberg.

Själv har han nästan sålt slut på sina grönsaker. Kvar ligger en ensam squash, tre starka orangefärgade paprikor och lite potatis i en papperspåse.

Torsdag 6 september är sista torghandeln för i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om