Med ett fast handslag välkomnar Sven-Erik Pernler till sitt vinteride. Så kallar han lägenheten i Svartbäcken. Annars bor han och hustrun i Romakloster på Gotland. Sven-Erik Pernler har just kommit ut med boken "Laggahärad. En medeltida socken i Uppland". Att skriva boken var som terapi.
– Jag fick en besvärlig cancer och behandlingen var fruktansvärt jobbig. Jag orkade inte göra något, men behövde stimulans, berättar han.
Han tyckte det behövdes en ordentlig beskrivning av kyrkan och kyrkolivet under medeltiden i Lagga. Men under arbetets gång utvidgades bokprojektet till att även handla om tinget, kungavalen och människorna som bodde och verkade i Lagga. Tidsperioden han valde är 1050–1527.
Vad hände åren 1050 och 1527?
– Årtalen är ungefär där man brukar placera medeltiden. Runt 1050 tog vikingatiden slut och 1527 hölls riksdagen i Västerås då Gustav Vasa utvidgade sin makt, vilket fick stora konsekvenser för kyrkolivet och livet ute i socknarna.
Han tycker att Lagga är spännande för att det är så lite känt. Samtidigt finns det mycket källmaterial att dyka ner i. Mora sten, där kungar valdes, är nog det som flest känner till om Lagga. Platsen kallades även Mora äng och Mora ting.
– Det har diskuterats mycket kring valstenen och vart den tog vägen. Jag har lyckats belägga att den fanns kvar när Gustav Vasa valdes till kung 1523, säger Sven-Erik Pernler.
Han hoppas att boken ska få människor i bygden att börja fundera och diskutera kring platsens historia, kanske bilda samtalsgrupper. Tänkta läsare är både forskare och folk som är intresserade av sin hembygd, vilket inneburit vissa svårigheter eftersom de ställer helt olika frågor och har olika förförståelse.
– Jag hoppas också att man i fler uppländska landssocknar börjar söka sina rötter längre tillbaka.
Sin barndoms somrar tillbringade Sven-Erik Pernler mellan Örby gård och Lagga tillsammans med föräldrar och syskon. Nu är han och hustrun i färd med att bygga ett hus inte långt därifrån.
– Ett litet hus för ålderdomen. Vi vill gärna bo i en agrar miljö nära Uppsala, med bra kommunikationer, säger han.
Sven-Erik Pernler är prästvigd i Visby stift, men fick sin grundutbildning i Uppsala där han också doktorerade i praktisk teologi. 1982 konverterade han till katolska kyrkan i protest mot att den övergripande beslutsrätten i svenska kyrkan överlämnades åt Riksdagen. Han har skrivit fem egna böcker.