Som UNT tidigare rapporterat är syftet med den planerade ombyggnaden av Estrids och Vilhelms gårdar att göra plats för 14 nya lägenheter.
Bland kritikerna till ombyggnaden finns pensionärsorganisationen SPF:s lokalavdelning som ingår i kommunens pensionärsråd. De skickade redan i juni in sina synpunkter. Samtidigt håller de med socialnämnden om att de boende måste flyttas ifall en ombyggnad ska ske.
Men idag känner sig även SPF:arna förda bakom ljuset av de styrande (C, S och M) i socialnämnden.
– Vi fick information om att de boende och deras anhöriga hade fått information, men det verkar inte som det har skett i verkligheten, uppger Gerd Persson, ordförande i SPF Knivstaorten.
Har de lyssnat på era synpunkter?
– Ja, de lyssnar, men jag upplever att de inte tar någon hänsyn till dem.
Hur informationen förts fram är också något som upprört de anhöriga. Nu, efter att beslutet är fattat, ska ett informationsmöte genomföras under onsdagen och torsdagen.
– Vi fick inbjudan per mejl i fredags. Hur många anhöriga har möjlighet att delta med bara några dagars varsel och hur många boende har tillgång till Zoom? Känslan är att majoriteten bara bjuder in för att kunna säga att man haft informationsmöte i kommunstyrelsen 24 januari, säger My Eriksson, anhörig.
Tomas Sangheim, en annan av de anhöriga, säger så här:
– Mötet kommer för sent och jag är säker på att politikerna kommer att köra över oss få som kan vara med.
Han undrar varför besparingar måste ske på just äldre.
– Det är så dåligt att man inte ens kan ha ett bra möte, men man kan flytta våra skraltiga nära och kära. De kan också ge kommunalråden omställningsstöd på 2 miljoner kronor, men säger sedan att de måste spara på de gamla, säger Tomas Sangheim.
Oppositionspartiernas företrädare har nekats att delta på informationsmötet.
– Det är helt förkastligt. I demokratisk anda anser vi att vi åtminstone kan delta som åhörare, säger Lotta Wiström (L), ledamot i socialnämnden.
Kerstin Eskhult (C), ordförande i nämnden, svarar att inget möte hölls inför att beslutet skulle fattas eftersom ett informationsbrev om förstudie inför en eventuell ombyggnation hade skickats till alla brukare och anhöriga i april.
– Inför beslutet om ombyggnation (16 december), skickades 9 december ytterligare information till brukare och anhöriga. I det brevet utlovades löpande information efter att beslutet tagits. Vi kommer nu att ge den informationen vid två möten.
Varför skickades inbjudan ut med så kort varsel?
– Vi vet att det är kort varsel, men har bedömt att det är viktigt att kunna ge saklig information så snabbt som möjligt. Planeringen skedde så fort som helgdagarna var över.
Många äldre och anhöriga är inte är så vana vid Zoom och kommer därför inte delta på mötet. Går det inte att skjuta fram mötet?
– Vår önskan är att kunna hålla fysiska möten, men på grund av smittspridningen väljer vi digitala möten. Bägge mötena kommer att spelas in och kan visas i efterhand. Förhoppningsvis kommer smittläget att förbättras och ytterligare (fysiska) möten att hållas.
Varför nekas oppositionen delta?
– Det är majoriteten, inte socialnämnden, som bjuder in. Syftet är att ge brukare och anhöriga detaljerad information om den planerade ombyggnationen och möjlighet att ställa frågor. Mötena är inte avsedda att diskutera beslutet och olika politiska åsikter.