Mora stenar kan bli turistattraktion
Mora stenar ska få den plats och uppmärksamhet som området förtjänar. Det menar Terry Carlbom (fp), ordförande i Knivsta kommunfullmäktige:- Det här är en latent tillgång av första rang, säger han.
En färsk förstudie som tar upp utvecklingsmöjligheterna för Mora sten och Mora stenar beskriver statusen på platsen så här:
" I dagsläget är Mora stenar inte någon speciellt trevlig plats. Det finns ingen besöksstatistik men den förefaller inte vara särskilt välbesökt. För dem som ändå väljer att stanna till här, krävs förkunskaper för att förstå platsens historia."
Undanskymt
Platsen framställs vidare som trafikfarlig, med en nästan omöjlig parkeringssituation. Tillgängligheten är dålig och informationen på platsen kan byggas ut och populariseras, enigt rapporten.
Terry Carlbom håller med om att området runt Mora stenar, som Knivsta kommun valt som kommunvapen, för en alltför undanskymd tillvaro.
Men det ska det bli ändring på.
- Vill Knivsta kommun profilera sig som något annat än en knutpunkt och sovstad i Mälardalen, så är en satsning på Mora stenar ett steg mot en egen identitet, säger Terry Carlbom.
Turistattraktion
En arbetsgrupp har under ett par arbetat med Mora stenar. I höst ska dokumenten "dunkas ner", som Carlbom uttrycker det, hos varje ledamot på nästa kommunfullmäktige.
- Min förhoppning är att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ta gruppens arbete till en ny etapp.
Och slutmålet för det arbetet ska vara att göra slut på Mora stenars anonyma tillvaro och skapa en turistattraktion av första klass.
- Det krävs miljoner kronor för att nå dit eftersom allt ska vila på vetenskaplig grund. Vi får samarbeta med Riksantikvarieämbetet och söka pengar från EU.
Terry Carlbom vill inte sätta någon tidsplan för projektet.
- Men inom den mandatperiod som nu följer ska ingen Knivstabo sväva i ovisshet om vad Mora stenar är för något.
FAKTA
Mora sten var platsen där medeltidens kungar valdes. Det första valet av kung, som finns dokumenterat, är när Magnus Ladulås fick förtroendet 1275. Mora stenar är dokumentstenar, varav några finns bevarade i den rosa museibyggnaden f rån 1770. Stenarna höggs i samband med medeltida kungaval. Texterna på stenarna ger uppgift om namn och vilket år kungen valdes.
Proceduren att välja kung vid Mora sten pågick ända fram till 1500-talet då Gustav Vasa införde arvkungarike.
Gravfältet vid Mora stenar, Morbygravfältet och Morbystenen är fornminnen och skyddas av kulturminneslagen. Museibyggnaden är ett statligt byggnadsminne som Riksantikvarieämbetet har ansvar för.
Namnet "Mora" trosvara ett gammalt ord för vattenrik mark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!