Modins Järnhandel får nya grannar

Byggplanerna för kvarteret Segerdal mitt i Knivsta är redo för samråd. Möjligheten att påverka finns, men det krävs goda argument.

Gamla Modins Järnhandel ska sparas, liksom träden intill.

Gamla Modins Järnhandel ska sparas, liksom träden intill.

Foto: Pelle Johansson/Arkivbild

Knivsta2018-11-12 07:00

Gamla Konsumhuset med gymetWE Knivsta och centrumbyggnaden med Systembolaget är inte skyddade från rivning. Det är däremot Modins gamla järnhandel. De stora träden intill den röda trävillan ska också sparas. Det står i den nya detaljplanen för den del av kvarteret Segerdal som kan komma att hysa tre nya bostadskvarter med upp till 250 bostäder.

– Jag tycker det är en spännande plan på grund av det centrala läget. Den bidrar till stadskänsla i en modern småstad, säger Elin Hedström, planhandläggare på kommunen.

På en tidig medborgardialog i maj inkom 111 kommentarer från Knivstabor som önskade parker och plats för lek och aktiviteter för olika åldrar, sittplatser, träd och buskar, uteserveringar, kultur, gågata, service och cykelbanor.

– Det har legat som grund när vi har tagit fram planbeskrivningen, säger Elin Hedström.

I förslaget finns bland annat en park med trädgårdskänsla mellan kommunhuset och gamla Modins Järnhandel.

Kvarteret Segerdal ses som en viktig pusselbit för att länka ihop Sågverkstorget med det äldre centrumet längs Apoteksvägen.

Planförslaget delar upp området i tre bostadskvarter med fasader längs gatorna och slutna innegårdar. Samhällsutvecklingsnämnden vill säkerställa möjligheten att ha centrumverksamheter på bottenvåningarna i alla tre kvarteren. De öppnar även för kontor, vårdcentral och hotell- och konferensverksamhet.

Varje byggnad föreslås få en egen karaktär och hålla hushöjder på 3–6 våningar. Det avviker från översiktsplanen som har max fyra våningar som riktmärke.

– De övre våningarna ska utformas så att den upplevda våningshöjden från gatan är maximalt fyra våningar, säger Elin Hedström.

Planen är klubbad i nämnden och ska ut på samråd 21 november till 12 december. Då ska kommuninvånarna få chansen att diskutera förslaget med förvaltningen, politiker och markägaren GenovaRedito Holding AB. Den 28 november är det öppet hus i kommunhuset.

Hur stor är möjligheten att påverka egentligen?

– Ganska stor. Samrådet är den första riktiga dialogen enligt Plan- och bygglagen. Allt är inte klart, så det är ett bra läge att lämna synpunkter. Det kan bli stora förändringar. Alla yttranden är bra yttranden, svarar Elin Hedström.

Hon betonar dock vikten av goda argument för varför man tycker något är fel och ska ändras.

Fördjupad översiktsplan

I all planering ska kommunen sträva efter att miljön ska vara trivsam, stimulerande, trygg, säker och tillgänglig. Så står det i Fördjupad översiktsplan (FÖP) för Knivsta och Alsike tätorter.

Vidare står där att bebyggelsen bör vara 1–4 våningar hög och att högre byggnader bör undvikas.

"Knivsta ska utvecklas till en modern småstad där [...] centrala delar ska ha trivsamma offentliga rum och platser i form av små torg och parker."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om