Moderater hoppar av i protest

Flera moderater lämnar Knivstapolitiken efter att partiet ingått samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får flera moderater att lämna politiken. "Man måste sätta en gräns", säger Fredrik Ek, ordförande i två kommunala bolag.

Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får flera moderater att lämna politiken. "Man måste sätta en gräns", säger Fredrik Ek, ordförande i två kommunala bolag.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2018-12-09 13:00

Efter två år som ledamot och fyra år som ordförande i Kommunfastigheter i Knivsta AB och Alsike Fastighets AB ställer Fredrik Ek inte upp för omval vid årsstämman i april.

– Vad jag vet är vi fyra, fem moderater som väljer att tacka nej till nya uppdrag i de kommunala bolagen. Och på Moderaternas lista är det flera som aktivt tackar nej till att ställa upp igen. Det handlar om hur höstens process och förhandlingar gått till när det gäller majoritetsbildningen, säger Fredrik Ek.

Är det en gemensam protest?

– Nej, men vi har pratat med varandra och alla konstaterar att de har tröttnat.

Han upplevde beskedet att Moderaterna bildar majoritet ihop med bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som en blixt från klar himmel. Han uppfattade det som att Klas Bergström och Bengt-Ivar Fransson förhandlade först och sedan informerade Moderaternas övriga ledamöter i fullmäktigegruppen som fick rösta. Detta dementerar Klas Bergström, som säger att fullmäktigeledamöterna fick ta ett beslut innan förhandlingarna.

Fredrik Ek tycker dock att beslutet om samarbete borde ha avgjorts av medlemmarna i Knivstamoderaterna.

– De högsta politikerna agerar ju med förtroende av medlemmarna och väljarna, säger han.

Framför allt är det samarbetet med Vänsterpartiet som är svårt att svälja, även om Fredrik Ek betonar att de som företräder partiet är trevliga människor.

– Jag vill inte skapa konflikter, men jag hör också bland väljarna att man inte förstår hur alternativet med S och V ska fungera. Man måste sätta en gräns. Valfrihet och tillväxt går inte att kombinera med att vara emot privat företagande, säger Fredrik Ek.

Klas Bergström (M) säger att han förstår reaktionerna.

– Av tradition vill vi söka allianssamarbete, men i det här fallet var det inte möjligt.

Varför sökte ni inte ett bredare stöd för samarbetet över blockgränsen?

– Vi kallade fullmäktigegruppen. Det är så partiets arbetsordning ser ut. Vi hade även diskussioner i föreningsstyrelsen under hösten.

Kan du förstå dem som tycker att Moderaterna svikit sina väljare?

– Jag kan förstå att man har den uppfattningen, men jag delar den inte. Detta var sista hands-lösningen när alla andra möjligheter var uttömda. Vi bedömer att det behövs ett majoritetsstyre.

Ser du några svårigheter med samarbetet med Vänsterpartiet?

– Jag ser ideologiska svårigheter, men vårt gemensamma program är inget vänsterprogram. Jag har inte uppfattat det som något stort problem. Moderaterna i fullmäktige är nöjda med överenskommelsen givet det parlamentariska läget, säger Klas Bergström.

Bakgrund

Moderaterna backade från 8 till 5 mandat i kommunvalet. De fyra allianspartierna M, C, KD och L har bara 14 mandat tillsammans och kunde dessutom inte komma överens.

I slutet av oktober kom beskedet om en ny majoritet med Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Tillsammans har de 16 mandat av 31 i fullmäktige. De har deklarerat att de ska fokusera på ekonomi, hållbarhet och stadsbyggnad. Ett beräknat underskott på 47 miljoner måste återställas inom tre år. De ska ske genom effektiviseringar och en skatthöjning med 70 öre nästa år, som ska vara återstålld mot slutet av mandatperioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om