Missnöje med maten i Knivsta
Enhetscheferna inom Knivstas vård och omsorg är missnöjda med kommunens måltidsverksamhet. Det framgår av en granskning som gjorts på uppdrag av kostchefen Ingela Nannström. Även eleverna i grundskolans årskurs 4 och 8 har tyckt till om maten de serveras i skolan.
För mycket mat, för lite mat, varmhållning i timmar, besvär med att ta hand om matrester och besvär med diskning av kantiner. Det är några områden där enhetscheferna vill se förbättringar.
— Ibland får vi slänga flera kantiner potatisgratäng för att beräkningarna inte stämmer, andra gånger har maten inte räckt till, säger Monica Ivis.
Hemtjänsten tycker, enligt rapporten, att "maten ser oaptitlig ut i matlådan och att förpackningen är tråkig".
De äldre efterlyser även mer husmanskost, enligt undersökningen.
Enhetscheferna är nöjda med kommunens granskning, som man hoppas leder till en bättre dialog och en större lyhördhet för vad de boende efterfrågar för mat.
— Allt kan bli mycket bättre, och kommunens genomgång är förstås en viktig del. Vi måste alla ha de äldres bästa för ögonen, säger Monica Ivis.
Kostchefen Ingela Nannström, säger att man gör portionerna utifrån en bestämd näringsrekommendation, och hon anser att det finns husmanskost.
— Jag har arbetat i kommunen i 1,5 år. När jag tillträdde hade restaurangen i Servicehuset knappt några gäster, det har vi i dag. Måltidsverksamheten gick med fler hundra tusen kronor back, det gör den inte i dag, säger Ingela Nannström.
På det hela taget är hon nöjd med utfallet av granskningen, speciellt med att restaurang Mården där gästerna sätter plus framför husmanskosten.
— Den här rapporten ser jag i första hand som ett verktyg för att förbättra verksamheten, säger hon.
Även eleverna i grundskolans årskurs 4 och 8 har tyckt till om maten de serveras i skolan. Allmänt kan man säga att undersökningen visar att elever i den lägre årskursen är mer nöjda. Sammanställningen av enkätsvaren i årskurs 4 visar att cirka 40 procent av eleverna tycker att maten alltid eller ofta var god. Motsvarande siffra för den äldre årskullen var 30 procent.
Sex av tio elever i den lägre årskursen upplever att de blir mätta av skollunchen. Fyra av tio elever i åttan anser att hungern stillades efter lunchen.
Svarsfrekvensen var hög i de två undersökta årskurserna, 94 respektive 70 procent.
" Det är svårt att göra en bedömning om det är bra eller dåligt att 39 procent i årskurs fyra, respektive 30 procent i årskurs åtta tyckte att skolmaten alltid eller oftast är god", står det i rapportens sammanfattning.
Fakta
* 27 personer, fördelade på tre tillagningskök och sex mottagningskök, arbetar inom kommunens måltidsverksamhet. Ekonomibiträden är den personalgrupp i kommunen som har störst andel sjukdagar. Sjukfrånvaron uppskattas till 22 procent. Långtidssjukskrivningarna hänger till stor del ihop med fysiskt relaterade besvär medan korttidsfrånvaron beror på infektioner och förkylningar. Att extra hänsyn tas till smittorisken uppges vara en förklaring till hög sjukfrånvaro.
* Under förra året lagades i snitt 2 260 portioner per dag, varav drygt 80 procent är förskole- och skolmåltider.
* Måltidsverksamheten redovisade ett underskott på 43 t kr förra året.
Källa: Knivsta kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!