– När oljan tar slut måste vi gå över till alternativa ekonomier. Det handlar om ett nytt sätt att tänka där inte tekniken kommer bli vår frälsning som vi har trott i 200 år, säger en av föreläsarna, Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds universitet.
Han menar att det i stället är nya pengar eller poäng som behövs för att få fart på handeln av lokalt producerade varor och lokalt producerad energi.
Som UNT tidigare rapporterat finns tankar om att försöka starta lokala ekonomier i Husby-Långhundra, Tobo och Storvreta. I Långhundra funderar man på att ta hjälp av medlemsbanker eller göra lokala insamlingar på internet, så kallad crowdfunding, för att få igång lokala satsningar som kan stärka den lokala handeln och turismen.
Alf Hornborg föreslog ett plastkort som myndigheterna skulle ladda med poäng, motsvarande kanske 3000 kronor per månad och familj. Poängen skulle enbart kunna användas till att handla lokalproducerade varor.
– Det här skulle radikalt minska efterfrågan på långväga varor. Ingen skulle bli tvingad att använda kortet, men jag tror att många skulle använda det, säger Alf Hornborg.
Han tror att ett system med lokala poäng snabbt skulle minska efterfrågan på långväga transporter.
– Lammkött från Nya Zeeland, som är billigare än svenskt, skulle exempelvis inte längre slå ut den svenska lammnäringen, sa Alf Hornborg bland annat till de många åhörare som denna dag hade samlats i Tilassalen.
Huvudarrangörer för dagen var organisationen Hela Sverige ska leva i samarbete med bland andra Leader Upplandsbygd, SLU, Jordbruksverket och Knivsta kommun. Under dagen hölls flera seminarier om hur lokala-, ekologiskt och socialt hållbara ekonomier kan skapas i praktiken på mindre orter.