Miljöprogram på gång i Knivsta
Arbetet med att få fram ett miljöprogram, detstyrande dokumentet för miljöarbetet i Knivsta,pågår för fullt. Ett viktigt område är den framtida vattenförsörjningen. Tanken är att kommunfullmäktige ska anta programmet i april nästa år.
Ellenor Jonsson, miljöstrateg, på Knivsta kommun håller i arbetet med att ta fram ett miljöprogram för Knvista kommun.
Foto: Erik Leijonhufvud
- Knivsta kommun bör eftersträva att skapa en egen kommunal reservvattentäkt inom kommunen, inte minst med tanke på att dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel, säger Ellenor Jonsson.
Intressanta naturvärden
I dag försörjs kommunen med dricksvatten från företaget Norrvatten, vilket gör att kommunen är sårbar.
Göran Markström (m) och ordförande i bygg- och miljönämnden anser att kommunens kultur- och naturvärden är intressanta och han välkomnar att de får plats i miljöprogrammet.
- Ett sådant område är förstås Valloxen och gårdarna runt sjön, säger han och tillägger att miljöprogrammet med fördel ska kunna kopplas ihop med översiktsplanen och det pågående arbetet med fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike.
Varför ett miljöprogram?
Ellenor Jonsson förklarar att miljöprogrammet ska fungera som ett arbetsredskap för att kommunen även i framtiden ska vara en plats där människor kan bo och leva.
Inte färdigt än
Inom de fyra fokusområdena har hon spaltat upp vad Knivsta kommun kan göra. När det gäller området klimatpåverkan innebär det att ta fram en energiplan, resepolicy för tjänsteresor och sprida information om klimatpåverkan. För att nämna några insatser.
Under varje fokusområde finns en målinriktning för Knivsta och vilka åtgärder som leder till att kursen hålls.
Ellenor Jonsson understryker att förslaget, så som det är utformat i dag, inte är en färdig produkt.
- Miljöprogrammet kommer att gå ut på remiss och ett offentligt möte är planerat. Målet är att få in synpunkter från allmänheten.
Men stommen står hon för och redan på förslagsstadiet finns klara idéer om hur uppföljning och integrering av programmet ska gå till. Kommunens olika enheter och bolag får i uppgift att skapa handlingsplaner, miljöprogrammet ska aktualiseras under mandatperioden och varje år ska en miljöredovisning presenteras för kommunstyrelsen.
- Inget flum här inte, säger Ellenor Jonsson.
FAKTA
De 16 miljökvalitetsmålen
* Begränsad klimatpåverkan.
* Frisk luft
* Bara naturlig försurning
* Skyddande ozonskikt
* Ingen övergödning
* Levande sjöar och vattendrag
* Hav i balans samt levande kust och skärgård
* Myllrande våtmarker
* Storslagen fjällmiljö
* Ett rikt växt- och djurliv
* Giftfri miljö
* Säker strålmiljö
* Grundvatten av god kvalitet
* Levande skogar
* Ett rikt odlingslandskap
* God bebyggd miljö
"De 16 miljökvalitetsmålen ska leda vägen för vår strävan att åstadkomma en miljömässigt hållbar samhällsutveckling. Miljömålen har blivit riktmärken för allt svenskt miljöarbete, oavsett var och av vem det bedrivs."
Riksdagens miljökvalitetsmål tar sikte på 2020.
Källa: www.naturvardsverket.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!