100 sommarjobb – miljonsatsning på unga i Knivsta

Oron är fortsatt stor för hur Knivstas barn och unga mår. Kommunen satsar därför cirka 1,5 miljoner kronor på sommarjobb, fler sommarlovsaktiviteter och ökat stöd till kultur- och idrottsföreningar.

Cirka 100 Knivstaungdomar kommer att erbjudas tre veckors kommunala sommarjobb i år.

Cirka 100 Knivstaungdomar kommer att erbjudas tre veckors kommunala sommarjobb i år.

Foto: Jessica Hansson

Knivsta2021-05-28 08:00

Kommunen har tidigare flaggat för att det finns en oro för hur barn och unga påverkas på kort och lång sikt av pandemin. Därför satsas nu totalt cirka 1,5 miljoner kronor för att motverka de negativa konsekvenserna.

Pengarna, som mestadels tas från den kommunala budgeten och en mindre del är statliga bidrag, ska bland annat användas till fler aktiviteter för barn och unga, stöd till föreningar och fler sommarjobb.

– Utsattheten är större under pandemin och det känns superrätt att vi gör den här insatsen. Men det betyder inte att jag är mindre orolig och den oron handlar kanske främst om unga vuxna, alltså de som är 18–19 år och upp till 25, säger Lena Larsson, kultur- och fritidschef, och fortsätter:

– Många ungdomar får inget jobb och har inte råd att flytta hemifrån. Dessutom kommer de kanske inte in på en utbildning eftersom det är ett sådant jättetryck på grund av pandemin.

undefined
"Utsattheten är större under pandemin och det känns superrätt att vi gör den här insatsen", säger Lena Larsson, kultur- och fritidschef i Knivsta kommun.

Hur just Knivstas unga vuxna mår i dag finns det ingen tydlig bild av. Däremot visar Region Uppsalas färska undersökning ”Liv och hälsa ung 2021” att 71 procent av eleverna i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet uppger att de mår bra eller mycket bra.

Det betyder att den tidigare negativa trenden är bruten och att eleverna i Knivsta nu uppger att de mår något bättre än för två år sedan. Skillnaden mellan pojkar och flickor är fortsatt stor. 64 procent av tjejerna och 80 procent av killarna säger att de mår bra eller mycket bra.

När det gäller framtidstron ser det dystrare ut. 76 procent svarar att de ser mycket ljust eller ganska ljust på framtiden, vilket är en nedgång från 80 procent för två år sedan.

Ett sätt att öka framtidstron och hjälpa unga in på arbetsmarknaden är de kommunala sommarjobben. Årets extrasatsning innebär att cirka 100 ungdomar kommer att erbjudas tre veckors feriearbete i sommar, en ökning med 25 jämfört med sommaren 2019. Under pandemiåret 2020 erbjöds bara 49 sommarjobb eftersom unga inte tilläts jobba inom barn- och äldreomsorg.

Utifrån den oro som finns, borde kommunen göra fler åtgärder snabbare?

– Jag tycker att vi gör så mycket vi kan nu. Satsningen är en tydlig signal från politikerna att de förstår vikten av att satsa på unga. Sedan har förvaltningen äskat mer pengar inför budgeten 2022 eftersom vi behöver öka insatserna mot den här gruppen, säger Lena Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!