Miljonförlust väntar Knivsta

Sänkta ersättningar för ensamkommande barn och ungdomar väntas kosta Knivsta kommun upp till 31 miljoner kronor per år. Det kan bli fråga om att säga upp avtalet med Migrationsverket, hävdar KD i Knivsta.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Knivsta2016-09-10 07:05

Regeringen har beslutat att sänka den dagliga ersättningen, som kommunerna får, för att ta emot ensamkommande barn och ungdomar.

Kommunalrådet Björn-Owe Björk (KD) är starkt kritisk till regeringens agerande. Han varnar för att beslutet kommer att påverka Knivsta kommuns kärnverksamheter.

– För Knivsta innebär de förändringarna ökade kostnader på 15-31 miljoner kronor på årsbasis för de 74 ensamkommande vi har tagit emot. Vi jobbar med att ta fram egna och billigare boendealternativ, men tiden saknas och socialtjänstlagen medger inte att vi omplacerar ungdomar hur som helst, säger Björn-Owe Björk.

Han är tydlig med att påpeka att inom Kristdemokraterna det övriga politiska etablissemanget i Knivsta finns en vilja att ta emot ensamkommande och hjälpa dem att bli en del av det svenska samhället. Men de förändrade ersättningsnivåerna riskerar att försvåra detta arbete.

– Flyktingmottagningen är i första hand ett statligt ansvar. Först lagstiftar regeringen om att kommunerna måste ta emot ensamkommande barn och ungdomar. Därefter sänker man ersättningsnivåerna. De ökade kostnaderna är pengar vi inte har.

Vad ser du för lösning?

– Från Kristdemokraterna anser vi att vi måste ta en diskussion med Migrationsverket och eventuellt säga upp avtalet.

Göran Nilsson (M) är socialnämndens ordförande.

– Det är en väldigt allvarlig ekonomisk situation, säger han.

Göran Nilsson säger att Knivsta kommun har flera egna hem, lägenheter och andra boenden för ändamålet. Men han påpekar att det även finns barn och ungdomar som behöver särskilt stöd och som bor på upphandlade hem.

Hur ser du på ändringen av ersättningsnivån?

– Vi har antagit en budget utifrån de ersättningsnivåer som vi trodde skulle gälla. Det är en svår situation för regeringen. Men vi hade hoppats på att de ersättningsnivåer som gällde i vintras skulle gälla längre.

Hur påverkar detta kommunens möjligheter att ta emot ensamkommande barn och ungdomar?

– Det återstår att se, säger Göran Nilsson.

Christer Johansson (V), är gruppledare för Vänsterpartiet.

– Med tanke på att socialnämnden redan idag har en ansträngd ekonomi så är det inte bra. Det stora problemet som jag ser det är att vissa privatägda hem tar tusentals kronor mer betalt per dygn än vad kommunerna får i ersättning från staten. Det var anledningen till att vi hade planer på att göra i ordning Gredelbyskolan för ändamålet, säger Christer Johansson.

Fakta

För barn och ungdomar upp till 18 år sänks dygnsersättningen till kommunerna från 1 900 kronor till 1 300 kronor.

För ungdomar över 18 sänks ersättningen från 1 900 till 750 kronor.

Det nya systemet är tänkt att börja gälla efter årsskiftet 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om