Mest ris för Knivstas äldreomsorg

Många outbildade och hög personalomsättning. Det är påståenden som stämmer in på äldreomsorgen i Knivsta, visar kommunens egen kvalitetsredovisning. Äldreomsorgen i kommunen får även lågt betyg av kommuninvånarna i en undersökning som SCB står bakom.

Knivsta2008-04-15 14:42
I förhållande till andra kommuner ligger Knivsta kommun skralt till när det gäller anställdas utbildningsnivå inom äldreomsorgen. Enligt en undersökning från förra året, som gjorts av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, parkerade Knivsta på 284:e plats av 290 när utbildningsnivån jämfördes mellan kommunerna. Få undersköterskor, vårdbiträden och motsvarande personalkategorier inom äldre- och handikappomsorgen i Knivsta har omvårdnadsutbildning, och enligt SKL finns det en koppling mellan god kvalitet och en hög andel med adekvat skolning.
- Utbildning har vi kommit i gång med och vi ska fortsätta med utbildningsinsatser i år, säger Estelle Karlsson (m), ordförande i socialnämnden.

Att personalomsättningen är hög är en annan indikation som inte uppfattas som positivt för de äldre. "En låg andel som slutat under ett år indikerar låg personalomsättning, vilket är bra ur de äldres synpunkt", står det i kvalitetsredovisningen.
- Vi har många unga anställda och det är förståeligt att de vill vidare och inte vill stanna på ett ställe, så en hög personalomsättning är svår att komma runt.
I kvalitetsredovisningen finns även exempel på fler brister, läkemedelshantering är ett exempel.

Och negativa omdömen om äldreomsorgen hjälps inte upp av den medborgarundersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) utförde förra året. När ett slumpvis antal utvalda kommuninvånare fick tycka till om äldreomsorgen fick kommunen inte toppbetyg. På frågan vad personerna trodde eller tyckte om äldreomsorgen blev resultatet 4,8 på en tiogradig skala. Medelbetyget för samtliga 53 kommuner som deltog i undersökningen var 5,3.
Estelle Karlsson har svårt att förstå det låga betyget eftersom antalet klagomål minskade förra året.

I kvalitetsredovisningen står det att granskningar och uppföljningar ska leda till handlingsplaner. Och de riktlinjer som finns bör följas mer noggrant.
- Socialchefen får ta tag i det här och ha en genomgång av vad som förväntas med varje verksamhet där det finns problem. Vi har en plan för vård och omsorg, men socialnämnden har kanske inte sagt till på allvar. Det gör vi nu, säger Estelle Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!