Snittåldern på dagens kommunfullmäktigeledamöter är drygt 57 år. Om partierna får motsvarande antal mandat efter valet på söndag, och kandidaterna väljs in efter den ordning de står på valsedlarna, sjunker snittåldern i fullmäktige med knappt sex år.
En anledning är att erfarna namn som Terry Carlbom (FP), Estelle Karlsson (M), Ingemar Hansson (C) och Paul Ciszuk (MP), alla över 70 år, har placerat sig långt ner på valsedlarna alternativt inte vara med alls för att låta yngre krafter ta över.
Och det behövs. Hela 73 procent av dagens ledamöter är nämligen äldre än 50 år. Detta i en kommun med Sveriges yngsta befolkning.
Samtidigt har de 39 procent vuxna i Knivsta som är mellan 25 och 44 år bara 17 procents representation i kommunfullmäktige, medan de i åldern 18–24 år inte har någon alls som för deras talan.
De tre yngsta ledamöterna i kommunfullmäktige är 39-åriga Miriam Eriksson (KD), 41-årige Klas Bergström (M) och 43-åriga Annsofie Åhlander (KN NU).
– När jag började i politiken var jag i 30-årsåldern. Nu är jag snart 40. Det behövs helt klart fler unga, säger Miriam Eriksson.
– Kommunfullmäktige attraherar inte. Det är flera unga som har avsagt sig sina uppdrag. De är mitt inne i en hektisk period av livet, kanske precis har bildat familj och köpt hus. De som engagerar sig politiskt väljer hellre en nämnd eller ett tillfälligt projekt, säger hon.
Tittar man på kön så är 11 av 31 ledamöter i nuvarande kommunfullmäktige kvinnor, medan resterande 20 är män. Med motsvarande resonemang som ovan, angående mandatfördelningen efter valet, så kommer det in tre kvinnor till efter den 19 september.
– Vi är några som har släpat med oss våra bebisar till fullmäktigemötena, eftersom vi gillar politik, och det har gått bra. Vår generation är mer jämställd än de tidigare vilket borde göra att fler kvinnor engagerar sig politiskt. Så ser det ut hos oss i Kristdemokraterna och om trenden är likartad i de andra partierna så borde vi få en jämnare mandatfördelning mellan män och kvinnor i framtiden, säger Miriam Eriksson.