Matsvinn blir god middag i klostret

Alsike kloster och Willysbutiken i Knivsta inleder ett matsamarbete nu på måndag. Tanken är att både minska svinnet och stötta klostrets hjälparbete.

Samarbete. Alsike kloster samarbetar med matkedjan Willys i Knivsta. Mat som passerat bäst före datum kommer till nytta i klostrets matlagning.

Samarbete. Alsike kloster samarbetar med matkedjan Willys i Knivsta. Mat som passerat bäst före datum kommer till nytta i klostrets matlagning.

Foto: Nina Leijonhufvud

Knivsta2016-03-31 15:58

Butiken kommer att skänka mat, som inte kan säljas, till Alsike kloster varje dag. I klostret är det tänkt att matgåvorna ska komma de boende till del. Alsike kloster hyser i dag flera asylsökande och flyktingar.

– Vi kommer genom detta att kunna erbjuda de som bor hos oss en mer varierad kost än idag, mera frukt och grönsaker, säger syster Karin i Alsike kloster i ett pressmeddelande.

Matkedjan Willys har bestämt sig för att försöka minska matsvinnet och har inlett liknande samarbeten i fler än 20 butiker runt om i landet.

– Genom att skänka mat som vi annars hade tvingats slänga så bidrar vi till att maten kommer till nytta där den behövs som bäst. Samtidigt minskar vi belastningen på miljön, säger Anna Nyberg, butikschef på Willys Knivsta, i samma pressmeddelande.

Samarbetet kommer att gå till så att Alsike Kloster varje dag får hämta matvaror som är nära, eller nyligen har passerat, bäst före datum. Det handlar om fullt ätbara produkter som annars skulle hamna i soporna.

Samarbetet stöttas också av Svenska kyrkan i Knivsta pastorat och Knivsta Tryckeri.

Fakta Alsike kloster

Klostret är inrymt i Alsike kyrkskola i Knivsta kommun, söder om Uppsala. Här har de verkat i drygt 50 år. Sedan 1978 har klostret berett bostad åt asylsökande flyktingar och 1990 förklarades klostret

formellt som fristad åt flyktingar.

Den äldsta av de tre nunnorna syster Ella, avled i slutet av januari 92 år gammal. Syster Marianne fyllde 90 år i höstas och syster Karin är 57 år. En syster från Kenya är nu där som novis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om