Det är kostchefen i kommunen Ingela Nannström som tagit initiativ till projektet Vår härliga matresa, där fabler spelar en central roll. Tanken är att de yngre barnen genom illustrationerna ska lära sig om matens ursprung och fyllas med respekt och omtanke.
– Då kanske de tänker efter en extra gång innan mat slängs, säger Ingela Nannström.
Skärmutställningen med berättelserna ska resa runt i skolorna och den kompletteras med diskussionsfrågor som eleverna jobbar vidare med i klassrummet. För en tid sedan mättes hur mycket mat som i snitt slängs i de kommunala skolorna under en vecka.
– 36 gram per elev och dag blev resultatet. Jag vet inte om det är mycket eller lite, säger Ingela Nannström.
Pengar finns i all fall att spara för kommunen – runt 700 000 kronor per år, om svinnet helt försvinner.
– Dit kommer vi aldrig att nå.
Ingela Nannström har intervjuat barn och restaurangpersonal om vad de tror ligger bakom att mat hamnar i ”sopen”. Och den främsta anledningen verkar vara att eleverna upplever matsituationen som stressig. Just miljön i matsalarna är viktig att utreda, anser Ingela Nannström. Men hur skolmaten smakar, kan inte det vara en faktor som påverkar storleken på det oönskade bortfallet?
– Vi har väldigt lite klagomål på maten, väldigt lite, säger Ingela Nannström och tillägger att det mesta som serveras görs från grunden.
Men visst finns det rätter som inte går hem. När det serveras fiskgratäng äter de yngre barnen med god aptit medan äldre elever rynkar på näsan med ökat spill som följd. Därför experimenterar Knivsta kommun med olika mat för olika åldrar för att reta smaklökarna på rätt ställe. Ingela Nannström ser inte minskat matsvinn är slutet för matresan. Hon hoppas att illustrationerna ska väcka fler frågor hos barnen, som rör kost och miljö, ekologisk odling och djurskötsel. Projektet som ska pågå under sju veckor i höst presenterades nyligen för politikerna i kommunstyrelsen. Alla gjorde tummen upp.
– Lyckas man få in en medvetenhet om det här i skolan är mycket vunnet. Med tanke på hur mycket energi det går åt kan vi inte producera mat och sen slänga den, säger Lars Berglöf (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.