Mat på nytt sätt lyckades inte
Knivsta kommuns nya matgiv cook chill, när mat tillagas och snabbt kyls ned innan den åter värms upp, kunde ha fått en bättre start. Försöket fick avbrytas på grund av att kärlen inte värmde upp maten på rätt sätt.
Märta Fällman tycker att cock chill-maten smakade bra. Här får hon kyckling och broccoli av Ann Martini.
Foto: Erik Leijonhufvud
Maten blev helt enkelt inte varm på förväntat sätt och därför har hemtjänstens och Guldkantens personal, som aktiverar och hjälper personer som har egna hushåll i Servicehuset, varit tvungna att värma upp maten i mikrovågsugn, två tallrikar åt gången.
- Det var kall mat som kom ur skåpet, och vissa matgäster fick vänta 40 minuter på sina portioner, säger Nancy Rönn som arbetar på Guldkanten.
Ann Martini som även hon jobbar på Guldkanten medger att det varit extra tungarbetat, och att de äldre varit oroliga.
Inga-Britt Hemmingsson, områdeschef för hemtjänsten, säger att det "varit mycket jobbigt" men påminner att det handlat om ett försök.
Nu kommer varm mat att tillagas, hållas varm och levereras till Servicehuset till dess att problemen med den nya tillagningsmodellen är ur världen.
Besökarna som UNT träffar i matsalen den här dagen verkar ta strulet med ro. Märta Fällman, 86, tycker att maten förra veckan smakade bra.
- Jag har ingenting att anmärka på den, säger hon.
Och på frågan om det varit jobbigt att vänta, svarar Åke Åkerfeldt, 87 år:
- Man har ju tid.
Fakta:
Cook chill är ett tillagningssätt av mat som framför allt används i storkök som tillverkar mat till skolor, sjukhus, ålderdomshem osv. Vanlig mat tillagas och kyls därefter snabbt ned till mellan 0 och 3 grader. Varm mat som nedkylts ska hettas upp till 70 grader innan den konsumeras och den får inte sjunka under 63 grader.
Produktionen enligt Cook chill-modellen kräver ett kvalitetsprogram med rutiner för inköp, mottagande av mat och servering.
Källa: Livsmedelsverket
Cook chill är ett tillagningssätt av mat som framför allt används i storkök som tillverkar mat till skolor, sjukhus, ålderdomshem osv. Vanlig mat tillagas och kyls därefter snabbt ned till mellan 0 och 3 grader. Varm mat som nedkylts ska hettas upp till 70 grader innan den konsumeras och den får inte sjunka under 63 grader.
Produktionen enligt Cook chill-modellen kräver ett kvalitetsprogram med rutiner för inköp, mottagande av mat och servering.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!