Många Knivstalärare bra på it

Knivsta har utsetts till årets PIM-kommun av Skolverket. Det vill säga att man här har en stor andel pedagoger med hög praktisk it- och mediekompetens, jämfört med landets övriga kommuner.

Agnes Engblom, Hedda Wärnbäck och Tuva Engblom gör film tillsammans med Ingrid Hansson.

Agnes Engblom, Hedda Wärnbäck och Tuva Engblom gör film tillsammans med Ingrid Hansson.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2011-11-09 08:44

Utmärkelsen gäller kommunens alla lärare från förskollärare till gymnasielärare. Här har skolorna de senaste åren fått extra pengar för it-utveckling. Pengarna har använts till utbildning i datorprogram som kan användas i skolorna för att göra film, presentationer, musik, animationer, att räkna i, skriva i och så vidare. Även viss träning i mobiltelefonteknik har lärts ut.

På Lagga förskola sitter tre små tjejer och klickar på en dator tillsammans med förskollärare Ingrid Hansson. Agnes Engblom skrattar när de visar hennes film med gosedjur för mig.
– Det är roligt att visa filmerna och det är roligt att prata i mikrofonen, säger Agnes Engblom.

Ingrid Hansson är en av kommunens fyra examinatorer. Enligt Bengt Casterud, rektor för Sjögrenska gymnasiet, är det mycket tack vare examinatorernas engagemang som Knivsta kommun på kort tid har fått så många pedagoger att vilja utbilda sig i it.
– Att vi höjer den här kompetensen är helt avgörande, eftersom det handlar om att möta barn och elever i en miljö som de redan befinner sig i. Våra lärare ska vara minst lika bra på att bemästra de här miljöerna som eleverna, säger Bengt Casterud.

Ingrid Hansson tycker att de redan på förskolestadiet har stor nytta av tekniken.
– Barnen lär sig mycket genom att exempelvis fota och göra egna filmer, säger hon.
Enligt henne verkar barnen stolta när deras filmer visas för de andra, något som också märks när Agnes Engblom och hennes kompisar visar filmer för mig. Datorerna fungerar också som en tidig skrivhjälp åt förskolebarnen, som många ännu inte motoriskt kan forma bokstäver med en penna själva.
– Det handlar om lite lekskrivande där de kan testa att kombinera bokstäver. En talsyntes läser upp orden för dem så att de får höra om de har fått ihop ett riktigt ord eller inte. Barnen brukar tycka att det är jättekul att höra vad de har skrivit, säger Ingrid Hansson.
Hon tycker att hon även har haft hjälp av tekniken i sin kontakt med föräldrarna och att de har haft nytta av powerpoint när de har sammanställt portfolios åt barnen.
– Jag tycker att vi med hjälp av ny layout kan föra fram information till föräldrarna på ett proffsigare sätt. Att vi jobbar mycket med programmen har också gjort att man tänker mer på vad man skriver. Men den stora vinsten med det här är ändå att eleverna kan visa hur duktiga de är och att de kan se hur fort de lär sig saker, säger Ingrid Hansson.

Målet för nästa år är att hälften av alla pedagoger i Knivsta ska nå upp till minst nivå tre i Skolverkets PIM-utbildning, som är ett webbaserat studiematerial. I kommunen finns i dag en stor andel pedagoger som redan nått nivå fem, den högsta i utbildningen, och det var därför Knivsta blev årets PIM-kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om