Louise Trowald bor med sin familj i Alsike. Hon är, likt andra boende på gatan, orolig för att folk kör för fort på vägen utanför – där kommunen inte vidtagit några åtgärder för att sänka hastigheten.
– Vad ska kommunen göra för att minimera risken att barnen blir påkörda? Det har ju skett flera olyckor här ute. Bilar blir skrapade, en hund blev påkörd, en pojke blev påkörd vid busshållplatsen, en bil sladdar av vägen. Det känns som det finns ganska mycket som visar på att det är en vägsträcka som många använder för att gasa på, säger hon.
Att vägen saknar farthinder är inte det enda som väckt reaktioner. I januari åkte en Knivstabo i 50-årsåldern fast för fortkörning under en poliskontroll på samma raksträcka. Han hade nämligen kört sin bil i 47 km/h, trots att det enligt vägskylten var en 30-sträcka.
Men mannen slapp sitt straff. Under förundersökningen kom det fram att vägen enligt Transportstyrelsens register inte alls har en hastighetsgräns på 30 km/h, utan 40 km/h. Något som kommunen missat.
– Vägskyltarna har stått rätt hela tiden, det var fel i den lokala föreskrift som är registrerad på Transportstyrelsen, säger Helena Zenzé, biträdande samhällsbyggnadschef på Knivsta kommun.
Den lokala föreskriften anger var hastighetsbegränsningen förändras. I detta fall har det stått fel med några meter. Hur detta missförstånd kunde ske förklarar Helena med den mänskliga faktorn.
– Bara ett skriftligt fel i kommunikationen, säger hon.
Louise Trowald upplever kommunikationen mellan kommunen och boende i Alsike som bristande. Hon har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med kommunen gällande att sänka hastigheten på vägen.
Vad har du fått för respons från kommunen?
– Att de har gjort mätningar här på vägen och sett att hastigheten är okej. Då frågade jag var de hade gjort mätningarna, och då har de gjort dem precis före vägguppet längre bort. Då är det ju självklart att hastigheten är okej, eftersom man kan inte gasa på hur fort som helst över ett väggupp, säger Louise och fortsätter:
– De har ju inte gjort någon mätning här på sträckan där många barn passerar. Då ifrågasatte jag det, och fick till svar att det inte är prioriterat just nu.
Enligt Helena Zenzé på kommunen är det en fråga om resurser.
– Vi planerar fartkamera vid flera platser. Det som är problemet just nu är att vi inte har resurser för att sätta upp dem. Men det står på vår lista, så nedprioriterat är det inte. Det kan ha blivit någon misstolkning där, säger hon.
En förskola och en högstadieskola ligger intill den problematiska vägen i Alsike. Louise är fundersam kring varför kommunen inte agerar på en väg där många barn rör sig. Men frågan om farthinder är lite mer komplex än så menar Helena.
– Det är rimligt att önska farthinder där det ligger skolor och finns en naturlig rörelse av människor. Därför är det ett prioriterat område. Däremot kan man inte sätta upp för många farthinder av arbetsmiljöskäl för busschaufförerna.
Kommer det att ske någon åtgärd på den här sträckan?
– Det kommer absolut att komma en åtgärd. Vi kommer att fortsätta avläsa trafiken, och sen skulle vi vilja ha en kamera till. Men vi har det lite tufft ekonomiskt just nu. Det är inte att vi inte vill eller förstår, det är bara svårt att alltid möta de kraven. Vi har största respekt för alla som hör av sig. Knivsta ska vara tryggt.