Luftkonditionering för äldre – het fråga inför sommaren

Ord står mot ord om luftkonditioneringen på äldreboendet Estrids gård i Knivsta. Anhöriga säger att det blir för varmt på sommaren, medan ledningen hävdar att så inte är fallet.

Anhöriga är oroliga för att det ska bli varmt i sommar. De vill att kommunen ser till så att luftkonditioneringen fungerar på äldreboendet Estrids gård i Knivsta.

Anhöriga är oroliga för att det ska bli varmt i sommar. De vill att kommunen ser till så att luftkonditioneringen fungerar på äldreboendet Estrids gård i Knivsta.

Foto: Ellen Jakobsson/Maria Larsdotter

Knivsta2022-06-08 06:56

Det är främst de rum som har fönster utåt gatan som blir för varma då solen ligger på, enligt flera anhöriga. UNT har tidigare rapporterat om att de boende på Vilhelms gård har evakuerats till Villa Ängby inför den stundande ombyggnaden. De boende på Estrids gård flyttar i september. 

– Vi tycker åtminstone att de ska ordna med bättre ventilationssystem när de ändå bygger om och förtätar de två äldreboendena, men det ingår inte i kommunens planer, säger Thomas Sangheim som har sin mamma Margareta på Estrids gård.

undefined
De anhöriga har tagit med egna fläktar åt de boende på Estrids gård. Arkivbild.

Margareta har ganska bra temperatur i sin lägenhet jämfört med dem som bor utåt gatan. Ändå har Thomas Sangheim behövt köpa en fläkt till henne att använda på sommaren och ett extra element, när det blir för kallt på vintern.

En annan anhörig berättar att de förra sommaren uppmanades att köpa egna fläktar till de boende. Och att det redan nu, under enstaka dagar, blivit så varmt att de äldre har behövt sitta i allrummet för att få svalka från de öppna balkongdörrarna.

undefined
Värmeböljor påverkar gamla människor särskilt hårt. Om de inte hinner få i sig tillräckligt med vätska ökar risken för blodpropp. Även hjärtsvikt kan bli följden av hög värme, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är klart farligt med värmeböljor för gamla och man undrar hur luften kommer bli sedan, efter ombyggnaden, när allrummet blir trängre och fler personer ska dela på dagens bostadsytor, säger Thomas Sangheim.

Även Kristdemokraterna har reagerat. De skriver i en motion att kommunen borde säkerställa att det finns fungerande luftkonditionering på äldreboendena inför sommaren.

– Äldre personer är särskilt känsliga för värme. Därför är det av stor vikt att våra boenden har tillräcklig luftkonditionering. Det är livsviktigt av hälsoskäl, men också viktigt för personalen som har detta som sin arbetsmiljö, säger Mimmi Westerlund, (KD).

undefined
"Bra luftkonditionering är livsviktigt av hälsoskäl, men också viktigt för personalen som har detta som sin arbetsmiljö", säger Mimmi Westerlund, gruppledare för KD i Knivsta.

Personal har klagat på att luften är dålig i byggnaden året om, något som vid behov kommer att åtgärdas under ombyggnationen, enligt Kerstin Eskhult (C), ordförande för socialnämnden. För övrigt har problem med dålig kylning av luften inte varit kända för de ansvariga på kommunen, enligt henne.

– Jag vet att det var stora problem under värmeböljan 2018, men inför sommaren 2019 satte fastighetsägaren in kylbatterier och luftvärmepumpar som ger värme på vintern och kyla på sommaren. Anläggningen ska kunna kyla ner varmluft som är 30 grader till 16 grader, säger Kerstin Eskhult.

Varken chefen för Estrids gård, chefen för äldreomsorgen eller socialnämnden har fått in några klagomål om att det är för varmt i äldreboendet.

– Vi har inte fått några klagomål på att det skulle vara fel på anläggningen och ingen brukare har drabbats av uttorkning sommartid. Det har fungerat bra sedan juni 2019. Sedan har personalen upplyst anhöriga om att om de vill ha ytterligare svalka åt sina äldre, då får de bekosta en egen bordsfläkt, säger Kerstin Eskhult.

Hon är besviken på att klagomålen inte har framförts direkt till kommunen.

– Sådant här måste påtalas till den som har ansvar för verksamheten så att vi kan kontrollera och göra något åt det. Får vi inte signaler om ett problem så kan vi inte göra något.

När det gäller personalens kritik om att de besväras av dålig luft så gjorde kommunen en inspektion i december. Efter det skulle fastighetsägaren Rikshem byta ett filter mot torr luft.

– Jag kan inte bedöma människors upplevelser av luftkvalitén, men upptäcks några problem med byggnaden så kommer de att åtgärdas under ombyggnationen, svarar Kerstin Eskhult.

Risker med värmebölja

Generellt är äldre personer (enligt Folkhälsomyndigheten) känsligare för värme på grund av sämre temperaturreglering och svårare att känna törst. Fler äldre har också sjukdomar, använder mediciner eller har funktionsnedsättning vilket kan öka risken för hälsoproblem vid en värmebölja.

SMHI skickar ut en klass 1-varning när maxtemperaturen väntas bli minst 30 °C tre dagar i följd.

Normalt ska äldre däremot ha en några grader varmare inomhustemperatur än yngre personer. Cirka 22–24 grader är lagom.

Karta: Estrids gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!