De vill motverka "perfekta" barnkalas och bjuda alla

”Att någon bjuder in till kalas och ingen kommer, det var en ny nivå av 'hemskt' som jag inte vill att något barn ska få uppleva.” Det säger Sofia Knutsson, 34, en av grundarna bakom nybildade Kalasgruppen i Knivsta.

”Alla är välkomna att gå med i vår grupp. Det behövs sådana här grupper som visar acceptans. Det är så enkelt att ordna barnkalas och det ligger snarare hos föräldern än hos barnen att ta ansvar för att alla ska få vara med”, säger Louise Parrow i mitten. Till vänster Sofia Knutsson och till höger Nathalie Avermalm.

”Alla är välkomna att gå med i vår grupp. Det behövs sådana här grupper som visar acceptans. Det är så enkelt att ordna barnkalas och det ligger snarare hos föräldern än hos barnen att ta ansvar för att alla ska få vara med”, säger Louise Parrow i mitten. Till vänster Sofia Knutsson och till höger Nathalie Avermalm.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-03-23 11:00

Gruppen har startats av föräldrar i Knivsta som är trötta på att vissa barn aldrig bjuds in till kalas. Inspirationen fick de från en förälder i Halland som hyrde en sporthall och bjöd in alla barn i trakten, eftersom ingen kom till sonens kalas.

– Det var första gången jag hörde att någon bjuder in och ingen kommer. Jag tänkte att om det här är ett problem så varför kan vi inte bara organisera kalas tillsammans där alla barn får vara med, säger Sofia Knutsson.

undefined
”Alla föräldrar kan någonstans relatera till att man vill att ens barn ska ha vänner och få gå på kalas”, säger Sofia Knutsson.

Hennes dotter har inte haft några problem med kompisar.

– Men alla föräldrar kan nog relatera till att man vill att ens barn ska ha vänner och få gå på kalas. Om det togs ifrån min dotter hade jag blivit väldigt upprörd, säger Sofia Knutsson om varför hon engagerar sig.

Två av de andra initiativtagarna är Louise Parrow, 35, och Nathalie Avermalm, 32. Tillsammans tänker gruppen arrangera enkla kalas där alla barn är inbjudna.

Louise och Nathalie lärde känna varandra på öppna förskolan Fröhuset i Knivsta där de startat gruppen "Lika men olika" för föräldrar med barn som har speciella behov. Båda har varsin fyraåring med autism och vet hur det känns när ens barn väljs bort av andra föräldrar.

– Min fyraåring, som inte kan prata än, var bjuden till ett kalas innan han fick sin diagnos. När jag berättade att vi hade fått diagnosen drog min väninna tillbaka inbjudan med orden att ”det var för hans eget bästa”, säger Louise Parrow.

Hon påpekar att barnfamiljers sociala liv ofta kretsar kring barnen, och när barnen inte har några lekkamrater försvinner också föräldrarnas naturliga kontaktytor med andra familjer.

Samtidigt anser hon och Nathalie Avermalm att problemen skulle gå att lösa bara man vågar prata med föräldrarna till de barn som har diagnoser eller liknande.

– Ska exempelvis förskolan på en utflykt och inte har någon resursperson så frågar de om en förälder kan följa med. Nästan allt går att lösa, säger Louise Parrow och fortsätter:

– En vuxen som sitter i rullstol eller är vegetarian sållar man inte bort från en middagsbjudning på samma sätt.

Kalasgruppens grundare hoppas nu att vissa föräldrar ska tänka till.

– Det är ju även nyttigt för deras barn att lära sig att umgås med och acceptera olika typer av människor. Det är ju så livet ser ut.

Alla tre tror att sociala medier kan ha bidragit till den negativa utvecklingen kring barnkalas.

– Det ska vara så instagramvänliga bilder, och våra barn är inte instagramvänliga. Det blir fel när man som förälder lägger så mycket prestige i kalaset, att det ska vara så perfekt och dyrt, säger Louise Parrow.

Nathalie har även upplevt att det är svårare att ta sig ut med barn som har speciella behov.

– Man oroar sig för att människor kommer titta på oss eller tycka att man är en dålig förälder. Därför brukar vi arrangera utflykter tillsammans med andra föräldrar i samma situation. Behovet är stort i länet bland dessa familjer att få känna ett sammanhang på helgerna, när andra har inplanerade lektider med förskole- eller klasskamrater.

undefined
”En del säger att det är för dyrt att bjuda alla i klassen/gruppen, men det är inte dyrt, för det räcker med att ta med sig en tårta och gå till parken för att barnen ska tycka att det är roligt”, säger Nathalie Avermalm.

Gruppen brukar exempelvis åka till Leos lekland och Fyrishov eller träffas i någon lekpark.

– Vi tänker att kalasen som Kalasgruppen arrangerar också ska vara enkla. Man behöver inte göra mer än att köpa en tårta och bjuda in till en lekpark när ens barn fyller år. Svårare och dyrare behöver det inte vara för att små barn ska tycka att det är roligt.

Karta: Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!