Mojjens tidigare ägare kritisk: ”Löjligt och ofattbart"

”Löjligt och ofattbart att påstå att Mojjen finns med i Knivstas jubileumsutställning.” Det säger Staffan Vikström, gatukökets tidigare ägare. ”Mojjen är fortfarande lite av ett öppet sår”, säger projektledaren.

Jon Hulander, projektledare för jubileumsutställningen "300 ögonblick från Knivsta" och Staffan Vikström, tidigare ägare av korvkiosken Mojjen.

Jon Hulander, projektledare för jubileumsutställningen "300 ögonblick från Knivsta" och Staffan Vikström, tidigare ägare av korvkiosken Mojjen.

Foto: Tomas Lundin, Stefan Rehnlund, Niklas Weimer

Knivsta2023-04-04 05:00

Torsdag kväll 23 mars. Invigningen av jubileumsutställningen ”300 ögonblick från Knivsta” i CIK är högtidlig med folkmusik, tal av kommunstyrelsens ordförande och föredrag av Knivstaprofilen Lennart Runnding.

Stämningen är glad och nostalgisk. Efter att de 200 personerna i publiken applåderat bildvisningen ”Knivsta förr och nu” reser sig en annan Knivstaprofil upp på den efterföljande frågestunden. Staffan Vikström, tidigare ägare av den riksbekanta Mojjen, undrar varför gatuköket saknas i utställningen.

undefined
Staffan Vikström, förevigad av UNT:s fotograf år 2015. Mojjens förre ägare hoppades få komplettera jubileumsutställningen med egna bilder, men menar att kommunens kultur- och fritidschef satt stopp.

Frågan kan anses berättigad. Den infekterade konflikten mellan Mojjens ägare och kommunen inleddes med potatismosbråk 2009 och var sedan en flerårig nyhetsföljetong.

– Det är väldigt konstigt att inte Mojjen får plats med en enda bild, säger Staffan Vikström till UNT och påpekar att gatuköket även stod för något positivt för Knivsta.

undefined
Här syns gatuköket Mojjen i utställningen som den vita, delvis skymda, byggnaden till vänster. I förklaringstexten under står det: "Vy från nybyggda kommunhuset 2013".

Men Mojjen finns faktiskt med, om än knappt, vilket UNT tidigare berättat. På en bild över Sågenområdet från 2013 skymtas korvkioskens baksida i vänstra kanten.

– Men det känns snarare som ett misstag. Det är löjligt och ofattbart att utifrån den bilden påstå att Mojjen finns med i utställningen, säger Staffan Vikström.

undefined
Gatuköket Mojjen i Knivsta, mars 2009. En av de "positiva" bilderna av gatuköket som Staffan Vikström vill komplettera utställningen med.

På invigningskvällen erbjöd han sig att komplettera utställningen med egna Mojjen-bilder. Projektledarna lovade ingenting, men ska enligt Vikström ha uppgett att inga formella hinder fanns för detta. Men dagen efter blev svaret nej.

– Vi har gjort en utställning i samband med vårt 20-årsjubileum och det är mycket annat i vår kommuns historia som inte är med. Vi kan inte göra justeringar i utställningen efter att nya synpunkter kommer in, säger Jon Hulander, kulturstrateg på kommunen.

undefined
"Vi kan inte göra justeringar efter att nya synpunkter kommer in", säger Jon Hulander, projektledare för jubileumsutställningen "300 ögonblick från Knivsta".

Han förstår dock att Mojjen-historien är känslig.

– Mojjen är fortfarande lite av ett öppet sår, men om några år kanske man kan se tillbaka på historien i en annan utställning.

undefined
Lena Larsson, kultur- och fritidschef i Knivsta kommun, påpekar att det finns en bild på Mojjen i utställningen i CIK.

Både Jon Hulander och kommunens kultur- och fritidschef Lena Larsson förnekar bestämt att gatuköket medvetet valts bort i utställningen. Lena Larsson bekräftar dock att hon sagt nej till kompletterande Mojjen-bilder.

Att komplettera en utställning som är invigd och klar är "inte brukligt”, skriver hon i ett mejl till UNT och menar att utställningens syfte inte är att beskriva de största händelserna i Knivstas historia utan att via Lennart Runndings stora bildsamling ”fånga olika ögonblick”.

Historien om Mojjen

Gatuköket Mojjen var först placerad intill Knivsta station.

2009 förbjöds gatukökets ”hemlagade” potatismos av kommunen, men efter en långdragen strid fick Mojjen rätt.

En ny strid uppstod några år senare om Mojjens placering i samband med att stationsområdet skulle byggas om.

Mojjen-historien blev rikskänd, inte minst efter att kommunledningen anklagats för maktmissbruk i SVT:s Uppdrag granskning 2015.

I juni 2017 tvångsförflyttades Mojjen från Centralvägen och företaget försattes senare i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!