Av Knivstas drygt 2 000 företag gick 20 i konkurs 2023. En kraftig ökning från 2022 med 233 procent då sex bolag drabbades, enligt statistik från kreditinformationsföretaget UC. Gustav Fridlund, näringslivschef i Knivsta kommun, tycker att invånarna i Knivsta och Uppsala län bör försöka gynna de lokala företagen.
– Det är alltid tråkigt med konkurser. Men det är också värt att uppmärksamma de företag som jobbar väldigt hårt med att hålla i och hålla ut när det är små marginaler. Det är väldigt hårda tider, inte minst för byggföretag, restauranger och småskalig handel. Så en uppmaning till oss alla är att göra vad vi kan för att handla lokalt, säger han.
Gustav Fridlund påpekar att näringslivet i Uppsala län trots allt har ett ganska bra utgångsläge jämfört med många andra län i Sverige.
– Jag vill framför allt slå ett slag för alla småföretag och för den fantastiska potential som finns i Knivsta och Uppsala län, säger han.
Vad kan kommunen göra för företag i kris?
– Den stora skillnaden vi kan göra är att locka hit nya investeringar och nya arbetsplatser och se till att vi har ett gott företagsklimat. Vi har nära relation med många företag som vi vet har det svårt i det här läget. En konkret åtgärd just nu är workshopserien Koll & Kontroll i samarbete mellan Almi och Knivsta kommun som handlar om lönsamhet i små och medelstora företag.
Gustav Fridlund ser gärna att fler anmäler sig till den kostnadsfria utbildningen och uppmanar samtidigt att företag i kris kontaktar honom för en dialog om deras situation.
Enligt intresseorganisationen Svenskt näringsliv är risken stor för att fler företag i Uppsalaregionen tvingas i konkurs eller måste säga upp personal det närmaste halvåret. Men på hotell- och konferensanläggningen Nova Park i Knivsta håller ledningen hårt i personalen, trots lågkonjunktur.
– Vi anser att när det vänder så kommer vi ha större nytta av erfaren, lojal personal som då levererar en bättre produkt och gör det möjligt för oss att växa snabbare, säger Magnus Ericsson, vd på Nova Park, i ett pressmeddelande från Svenskt näringsliv.
Som UNT tidigare berättat har antalet konkurser inte varit så många i Sverige sedan finanskrisen på 1990-talet, enligt UC. Det är framför allt inom serviceföretag och personliga tjänster, där bland annat hår- och skönhetsvård och kroppsvård ingår, som konkurserna har ökat mest.