"Lärlingsutbildningen är utvecklande"

Visst funderar de på om de har gjort rätt val ibland. Men Anton Sundqvist och Emelie Jansson vet att de har vad som krävs för att bli rörmokare respektive barnskötare. I veckan börjar de andra terminen på Knivstas lärlingsutbildning.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2008-01-08 21:46
- Jag har ungefär allt som behövs. Det som saknas är orken, kan bli lite trött och grinig, recenserar Anton Sundqvist sig själv som vvs-lärling.
"Tjena rörmokaren", säger folk i hans närhet. Spåret han slagit in på känns rätt i magen.
- Jag gillar barn och arbetskamraterna på jobbet säger att de dras till mig, säger Emelie Jansson.
Hon beskriver sig själv som lugn med stort tålamod. Egenskaper som känns rätt att ha när man arbetar med små barn.

De flesta i deras ålder sitter i skolbänken hela dagarna. Går från klassrum till klassrum och har ingen susning om vad de ska jobba med.
Att Anton Sundqvist och Emelie Jansson umgås mest med äldre personer, som har en yrkesidentitet om dagarna och inte lever ett vanligt gymnasieliv på dagarna, tycker de inte är konstigt alls.
- Det är roligt att känna lite äldre personer, och kompisar träffar man ändå, säger Anton Sundqvist.
Emelie Jansson nickar instämmande.

Lärlingsutbildningen har varit utvecklande, säger de. Att ha ett riktigt jobb, något de är intresserade av och har fallenhet för, har stärkt tron på den egna förmågan.
Vad är då viktigast för att klara en smalare väg genom gymnasiet? Vilket tips vill de skicka med elever i nian som snart ska välja väg efter grundskolan?
- Man måste vara säker på sitt val om man funderar på lärlingsutbildningen, säger Emelie Jansson.
Anton Sundqvist håller med:
- Ja, det gäller att orka också. Ser man lärlingsplatsen som ett sätt att bli kvitt skolan, då är man fel ute, påpekar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!