Lärarförbund sågar förskolans budget
Det bränner till i budgetprocessen i Knivsta kommun. Lärarförbundet anser att resurserna till förskolan 2008 inte räcker, och kallar politikernas "satsning" för ett sviket vallöfte.
Gredelby förskola är en av de förskolor som tog emot fler barn i januari. Förskollärare Katarina Cederhorn har nu fler barn omkring sig.
Foto: Erik Leijonhufvud
Hon påminner att lärarfacken bjöd in alla partier före valet, och samtliga nickade instämmande, enligt Åsa Andersson, att satsning på förskolan var en prioriterad fråga.
Hon menar nu att utökningen av barngrupperna som görs på ett antal förskolor, som inte klarade budgeten förra året, delvis tar udden av de extra pengar som tillkommer nästa år. I januari förtätades förskolan i Knivsta med 18 barn, ungefär en småbarnsavdelning. Satsningen tycker hon inte överensstämmer med vallöftena.
- Man tar inte förskolan på allvar, säger hon.
Enligt Åsa Andersson får barngruppsstorleken i Knivsta konsekvenser. Förskolor tvingas prioritera hårt i bland målen i läroplanen, och barn med svårigheter får inte den extra hjälp som de behöver.
-Stora barngrupper urholkar personalens arbete. Det vi sår i dag kan vi skörda längre fram, säger Åsa Andersson.
Camilla Westerborn (fp) och ordförande i utbildningsnämnden har en annan syn på de extra pengarna till förskolan och håller inte med om Lärarförbundets åsikt om ett sviket vallöfte.
- Utöver en uppräkning på tre procent som ska gå till löneökningar och hyreshöjningar med mera så får förskolan tre miljoner. De pengarna fanns inte med i långtidsplanen som togs i samband med budgeten för 2007.
Men vad räcker tre miljoner kronor till, som ska fördelas på 51 avdelningar?
- Ett tillskott på tre miljoner kan översättas till åtta nya tjänster.
Men trots satsningen, som politikerna vill se det som, räcker inte pengarna till att minska barngrupperna eller öka personaltätheten till i nivå med rikssnittet. De extra pengarna gör att Knivsta kommun kommer ned till 5,7 barn per årsarbetare, till samma nivå som 2005. I oktober förra året gick det 6,0 barn per årsarbetare inom förskolan i Knivsta. Något som Camilla Westerborn är medveten om, och har en strategi för:
- Det måste till mer satsningar på förskolan, men det är min åsikt.
Lärarförbundet tycker att ni satsar för lite och hänvisar till att en del av kommunens överskott på 19 miljoner borde gå till förskolan, vad säger du om det?
- Vi måste klara oss på vår budget. Att ta en del av 19 miljoner till driftbudgeten, det fungerar inte så. Pengarna behövs till för att minska belåningen till kommunens investeringar, säger Camilla Westerborn.
Varför är det viktigt att lägga pengar på förskolan?
- För att vi vet att det är kämpigt för personalen i nuläget.
När har Knivsta en personaltäthet i förskolan som är lika med genomsnittskommunen i landet?
- Förhoppningsvis 2009.
Fakta:
Antalet inskrivna barn per årsarbetade i den kommunala förskolan i Uppsala län år 2005:
Enköping (5,2), Håbo (5,5), Knivsta (5,7), Tierp (5,5), Uppsala (5,0), Älvkarleby (5,3), Östhammar (5,9) och Heby (5,2). Antal inskrivna barn per årsarbetare i genomsnittskommunen i Sverige var 2005 5,2 barn.
Antalet inskrivna barn per årsarbetade i den kommunala förskolan i Uppsala län år 2005:
Enköping (5,2), Håbo (5,5), Knivsta (5,7), Tierp (5,5), Uppsala (5,0), Älvkarleby (5,3), Östhammar (5,9) och Heby (5,2). Antal inskrivna barn per årsarbetare i genomsnittskommunen i Sverige var 2005 5,2 barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!