Långhundras vandringsled binder samman fornminnen
I mitten av maj invigdes en ny vandringsled i Långhundra. Den cirka fem kilometer långa leden binder samman flera märkvärdiga fornminnen i området.
Röjt för vandring
Leden går från Broborg via Satenby gård, över Storån och förbi Stora Vallby gård.
Förutom informationstavlor och en liten skrift har markerna röjts på buskage och träd.
Den fem kilometer långa leden går genom ett kulturlandskap där de äldsta kända spåren från mänsklig aktivitet är från några tusen år före Kristi födelse. Då, det vill säga vid bronsåldern, var stora delar av Långhundras åkrar havsvikar.
Bland de dominerande lämningarna finns bland annat fornborgen Broborg med sin förglasade mur. Ett annat iögonfallande område är Vallbyåsens gravfält där stora bautastenar har rests på åsryggen.
Spår av stor sjö
Centrum i detta kulturlandskap är spåren från en stor sjö som fram till 900-talets andra hälft dämdes upp av Vallbyåsen.
Tappades på vatten
Vid slutet av 900-talet inträffade ett katastrofalt genombrott av åsen och därefter tappades den forna sjön på vatten. Det stordike som rinner i dalgången nedanför Broborg är handgrävt och inte rester av den åsdämda sjön, vilket många tror.
Det var Knivstabon Gunnar Skoglöv som efter åratal av mätningar i fält och beräkningar upptäckte och rapporterade denna forntida sjö 1985 till SGU, Sveriges geologiska undersökning.
Den gamla sjöbottnen är i dag åker.
Broschyren för vandringsleden kan bland annat läsas och laddas ner från länsstyrelsen i Uppsalas hemsida.www.c.lst.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!