Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn från sex års ålder ska testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. Men att sticka in en lång pinne i näsan och hålla kvar den och sedan röra om kan vara en mycket obehaglig upplevelse för barnet.
– Det kan bli ett övergrepp på barnet om det tycker att provtagningen är väldigt plågsam, säger Monika Leissner, distriktsläkare och verksamhetschef på privata vårdcentralen Praktikertjänst Knivsta läkargrupp, som har avtal med Region Uppsala.
Vårdcentralen är ensam i Knivsta om att erbjuda provtagning för covid-19. Här testas cirka 300 personer i veckan, varav cirka 100 barn, och samtliga bokningar sker via 1177.
Monika Leissner, som också jobbat som barnläkare, varnar för att barn som inte är beredda på vad själva provtagningen innebär kan få en så pass obehaglig upplevelse att det kan skapa rädsla vid framtida läkarbesök.
– Konsekvenserna kan bli att nästa gång barnet ska till doktorn och till exempel verkligen behöver ta ett blodprov så finns risken att det också upplevs som oerhört negativt, säger hon.
I dagarna har vårdcentralen fått smalare provtagningspinnar som är speciellt anpassade för barn. Barnpinnarna har inte gått att beställa eftersom de helt enkelt tagit slut, men tack vare att vårdcentralen haft ett mindre eget lager har provtagningen på barn kunnat fortsätta.
De nya tunnare pinnarna, som nu även ska användas till vuxna, underlättar. Men provtagningen är fortfarande jobbig för barnen, säger Ia Seppälä, undersköterska på vårdcentralen.
– De här pinnarna känns mycket bättre, med de grövre pinnarna var det väldigt svårt att komma in i små näsor. Men små barn kan fortfarande tycka att det är väldigt obehagligt, säger hon och berättar att testet ibland måste avbrytas.
– Ja, det har hänt enstaka gånger att vi har fått avbryta testet för att det känns som ett övergrepp på barnet. Man kan inte tvinga någon som absolut inte vill.
Ia Seppälä testar cirka 50 mindre barn varje vecka.
– De flesta barn är väldigt duktiga, men man vet ju ändå inte riktigt vad de egentligen upplever, säger hon.
Monika Leissner säger hon förstår att den stora smittspridningen gör att även barn behöver testas. Men hon saknar en diskussion om hur onödigt lidande vid provtagning av barn kan undvikas. Kanske är det är inte rimligt att föräldrar själva ska avgöra om barnen behöver provtas, funderar hon.
– Ur barnets perspektiv så vore det kanske bättre med ett bokat läkarbesök i stället för att det är föräldrarna som kommer på att de vill ta ett coronatest på sitt barn. Vissa föräldrar vill testa barnen bara för att någon i familjen är smittad. Men lever man nära varandra i en familj är det högst troligt att alla är smittade och då behöver man ju inte ta prov på barnet, säger hon och fortsätter:
– Det är ju ändå ett ingrepp på barnet och det är viktigt att själva provtagningen ger mer nytta än skada.
Både Monika Leissner och Ia Seppälä hoppas nu att försöken med skonsammare salivprov för barn, som tillfälligt pausats av Region Uppsala, ska återupptas.
Som UNT skrivit tidigare lanserades metoden i mitten av april på provtagningen i Stenhagen i Uppsala. Planen var att successivt införa spottprover på övriga provtagningsstationer i länet, vilket ännu inte skett.