Dagens kyrka (eller bönehus, som laestadianerna kallar sina kyrkor) ligger i Ängby och är varje söndag så fullsatt att vissa medlemmar i stället behöver åka till Stockholm på gudstjänst.
– År 2000 var vi bara runt hundra medlemmar i Knivsta. Nu är vi uppe i cirka 400, säger Roger Bolsöy, 54, en av dem som ingår i arbetsgruppen för den nya byggnaden.
I det nya bönehuset som ska byggas på Hyvelgatan ska det bli en kyrksal för gudstjänster, en mat- och fikasal, undervisningsutrymmen för söndagsskolan och några andra mindre rum. Byggnaden kommer enligt planerna att få en enkel konstruktion med ett platt tak.
– Initialt har vi tänkt att bygga för 600 sittande personer, men sedan ska det finnas möjlighet att bygga ut vid behov, säger Roger Bolsöy.
Församlingens huvudsakliga verksamheter är gudstjänster varje söndag, konfirmationsundervisning, ungdomsmöten och barnens söndagsskola som numera genomförs på fredagseftermiddagarna. Utöver det förrättar församlingens predikanter dop, vigslar och begravningar i lokalerna.
Redan för tio år sedan köpte församlingen sin 9 000 kvadratmeter stora tomt vid Hyvelgatan i företagsområdet Ar. Nu har kommunens majoritet beslutat att en omarbetad plan för området ska tas upp till beslut i november. Först därefter kan Laestadianska församlingen lämna in en bygglovsansökan.
– Under tiden har vi fått marklov för grundläggningen av marken. Vi har sprängt, schaktat och grävt ner huvudanslutningen för vatten och avlopp, säger Marcus Niemi, 34, när vi går runt på tomten som jämnats ut med grus och stenar.
Kyrkbyggnaden kommer bli cirka 2 000 kvadratmeter stor. I vanliga fall skulle kostnaden för ett sådant bygge hamna på cirka 60 miljoner kronor. Men bland annat tack vare att församlingsmedlemmarna kommer arbeta ideellt så hoppas man på att få ner kostnaden betydligt.
Hur ska ni finansiera allt?
– Genom frivilliga bidrag från församlingsmedlemmarna, svarar Roger Bolsöy.
Väckelserörelsens grundare Lars Levi Laestadius tyckte på sin tid att Svenska kyrkan hade stelnat i det gamla. I dag ser en del personer istället Laestadianerna som gammaldags då många av dem inte tar del av underhållning på film och tv, låter bli att dricka alkohol och där många kvinnor täcker sitt hår under gudstjänsterna.
Har ni inte lättat på några levnadsråd under årens lopp?
– Nej, det är snarare tvärtom att man ser att den lära som funnits verkligen stämmer. Om man har ett andligt inre liv så är det mycket av de yttre sakerna som stör en, tar bort fokus från det andliga. Det gäller att ha en balans i livet, svarar Roger Bolsöy.
Att Västlaestadianer (den gren av laestadianer som Knivstaförsamlingen ingår i) ofta har många barn och inte använder preventivmedel, förklarar Knivstas laestadianer med att de ser varje barn som en gåva.
Laestadianerna är inte heller ute på sociala medier.
Hur når ni folk?
– Vi har en hemsida och vi tänker att människor vi möter i vardagen ska bli intresserade av vår tro, säger Marcus Niemi, som hoppas att det nya bönehuset ska vara lätt att hitta till även om det kommer att ligga bakom en höjd och inte synas så bra från infarten från E4.
Vad är då fördelen med att ha en så stark tro?
Roger Bolsöy svarar:
– Det ger en annan dimension av trygghet att veta att Gud eller Jesus ansvarar för en. Vi har en tilltro till att det finns en Guds plan för var och en av oss.