Kyrkans storbygge möter stark kritik
Socialdemokraterna i Knivsta hissar varningsflagg för att kommunens åtagande i kyrkans Alsikeprojekt kan bli en dyrbar affär.
- Först vill jag betona att vi inte är emot en förskola och en skola med kyrkliga förtecken, det handlar inte om det, säger Lars Berglöf.
Det han i stället vänder sig emot är att kommunen frångått principen att betala en genomsnittshyra till Knivsta pastorat, en snitthyra är regel för andra fristående skolformer i kommunen. I stället för cirka 1 700 kronor per kvadratmeter får kyrkan för förskole- och skolprojektet i Alsike 2 600 kronor per kvadratmeter och år.
Lars Berglöf menar att det finns risk att fristående skolor och förskolor i Knivsta hänvisar till de skilda nivåerna och kräver en omförhandling av hyresbidrag, vilket kan bli kännbart, enligt Lars Berglöf.
- Kommunen har förbundit sig att betala fem miljoner kronor per år tio år framåt. Man har alltså låst upp 50 miljoner kronor i projektet som vi tolkar det, säger Lars Berglöf.
Han är även orolig för att kyrkan bara sätter in 14 miljoner i eget kapital, och att bostäderna som säljs har relativt låga insatser.
- Men det är på sätt och vis bra, för då kan fler få möjlighet att bo där, säger han.
Nyligen klubbades avtalet med kyrkan av kommunstyrelsen och Lars Berglöf är kritisk till den formella hanteringen.
- Vi fick avtalsförslaget vid sittande bord.
Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet och hade helst velat bordlägga ärendet.
Majoriteten försvarar uppgörelsen med kyrkan med att det hade kostat lika mycket för kommunen att bygga ut förskole- och skolverksamheten i Alsike i egen regi. Och eftersom det handlar om nyproduktion är det rimligt att höja hyresersättningen, menar man. Catarina Winninge (fp) och Göran Nilsson (m) slår även ett slag för att det ska finnas valfrihet inom barnomsorgen och skolan och att kyrkan i Knivsta bidrar med det.
Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker - även i Knivsta pastorat. En viktig del i byggprojektet som ska gå i mål hösten 2010 är att få in nya intäkter från bostadsuthyrning med mera. Syftet är att kompensera för ett eventuellt fortsatt medlemstapp.
Kerstin Eskhult, ordförande i kyrkonämnden, menar att projektet ger kyrkan ett extra stödben. För att minimera riskerna för kyrkans del har det i avtalet skrivits in att kommunen tar över driften under tio år om projektet av olika skäl inte går att dra runt. Till Kyrkans tidning säger hon att det inte finns "stagnationsrisker" i Alsike, tvärtom. Medelåldern i Alsike församling är 35 år. "Jag är övertygad om att denna byggnad kommer att få en stor betydelse för Alsike såväl som för hela Knivsta pastorat", säger kyrkoherde Anders Johansson till Kyrkans tidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!