"Om man upplevt att ha förlorat allt inser vi hur lite av det materiella man egentligen behöver." Så står det på ett handskrivet papper på anslagstavlan i Gredelbykyrkan. Anteckningen kommer från en studiecirkel som just startat på temat Jorden vi ärvde. En idé som kom upp var att starta en delningsapp, där man kan efterlysa grejer att låna eller någon att promenera med.
– Alla tyckte att det var ett roligt förslag, sedan får vi se vem som kan genomföra det, säger Margareta Larsson, som sitter i styrelsen för Equmeniakyrkan.
Gredelbykyrkan har varit miljömedvetna länge, men nu har de höjt sitt engagemang ett snäpp och klimatfastar fram till påsk.
– Det handlar om att medvetandegöra och utmana sig själv, att ta ansvar för Guds skapelse och fundera över vad jag själv gör för avtryck, säger Rut Casserfelt, pastor och församlingsföreståndare i Gredelbykyrkan.
Hon poängterar dock att de inte vill att någon ska få dåligt samvete.
– Detta är inte den nya syndakatalogen.
Främst handlar det om resor, mat och konsumtion. Det sägs att man ska resa som en tjej (kollektivt) och äta som en tonåring (vegetariskt).
– Jag kom på en tredje sak, att man ska konsumera som en pensionär, säger Margareta Larsson.
Monica Jonsson, ordförande i Gredelbykyrkan, tycker att det är lättare att vara klimatsmart i det lilla. Det är svårare att avstå från att flyga när man som hon har barn boende i andra världsdelar.
Vad gör ni själva under klimatfastan?
– Jag äter inget kött, säger Margareta Larsson.
– Jag äter vegetariskt, säger Monica Jonsson.
Rut Casserfelt har inte gett sig själv något specifikt löfte, men säger att hennes dotter och man har blivit vegetarianer och redan utmanar henne.
– Men jag tycker om kött och har svårt att avstå från det helt och hållet, säger hon.
Och eftersom hon bor i Stockholm tar hon bilen till jobbet.
– Jag håller hastighetsbegränsningarna, då drar bilen mindre. Men det har jag gjort även förut, så det är inget nytt.
Initiativet till klimatfastan kommer från Equmeniakyrkan som Gredelbykyrkan är en del av.
– Vi vill vara en profetisk röst i klimatfrågan, säger Margareta Larsson.
– Det handlar om att utmana sig själv och varandra. Tillsammans kommer vi på saker. Vi börjar i små steg, säger Rut Casserfelt.
Förutom studiecirkeln bjuder Gredelbykyrkan in till klimatsamtal sex torsdagskvällar i rad. Klimatet är också temat på en samtalsgudstjänst 31 mars. Gudstjänsten rundas av med en lunch, klimatsmart förstås.