Kritiserad modell sjösätts i Knivsta

Knivsta kommun har fått en ny resursfördelningsmodell för förskolan och tanken är att resurserna ska fördelas mer rättvist. Det nya sättet att pytsa ut medel i barnomsorgen träder i kraft vid årsskiftet.

Knivsta2007-10-26 20:11
I dag får förskolorna lika mycket ersättning för barn, oberoende av hur lång tid de vistas i verksamheten. Många av politikerna i utbildningsnämnden och skolans förvaltningsledning tycker inte det är rätt att 15-timmarsbarn och barn som tillbringar hela dagar inom barnomsorgen "prissätts" lika.
- Det handlar om rättvisa. Förskolor med många små barn, som går långa dagar, får förhållandevis lite pengar i dag, säger Ninel Jansson (s), andre vice ordförande i nämnden.
Hon får medhåll av Anders Granvall (s):
- Det är samma påse pengar, som ska fördelas bättre, säger han.
Förslaget om en ny resursfördelningsmodell har varit ute på remiss, och många förskolor har kommenterat. En del har hissat varningsflagg för att de kan tvingas stänga igen, om förslaget skulle gå igenom utan justeringar.

Det gjorde det inte, det var ett omgjort upplägg som utbildningsnämnden beslutade om i veckan.
Ålderskategorierna blir två, 1-3 år och 4-6 år, ersättningsnivåerna höjs för 15-timmarsbarnen jämfört med ursprungsförslaget och övergångsregler skapas för att göra övergången mjukare. Det innebär att förskolor som får mindre tilldelning med det nya systemet successivt slussas in i den nya modellen.

Maria Fornemo (v), som sitter som ersättare i nämnden och inte fick delta i beslutet, säger att hon tror att "personal kommer att utnyttjas maximalt och inte optimalt", vilket leder till att personalen slits ut.
Anneli Löfling (Knivsta.nu) är inte heller nöjd:
- Jag är väldigt orolig. Förslaget kan leda till större barngrupper, det har skett förr, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!