"Staten anser sig inte behöva följa fyrspårsavtalet"

Det är Uppsala och Knivsta kommuner som ska bekosta en ny trafikplats vid E4. Ändå saknas projektet i Trafikverkets förslag till nationell plan.

Monica Lövgren tycker att Knivsta kommun inte behöver göra något enligt fyrspårsavtalet förrän staten beslutar om full finansiering för att bygga två nya spår förbi Knivsta (inte genom centrum) och en ny station i Alsike inom angiven tidsram.

Monica Lövgren tycker att Knivsta kommun inte behöver göra något enligt fyrspårsavtalet förrän staten beslutar om full finansiering för att bygga två nya spår förbi Knivsta (inte genom centrum) och en ny station i Alsike inom angiven tidsram.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2021-12-10 14:00

En ny påfart till motorvägen och en station i Alsike är som UNT rapporterade i lördags två projekt från fyrspårsavtalet som saknas i Trafikverkets förslag till nationell plan för åren 2022–2033. Utan dessa projekt är det osäkert om de 48 000 bostäder som planeras i södra Uppsala och norra Knivsta går att bygga.

Så länge Trafikverket inte har med trafikplatsen i sin plan, kan kommunerna inte börja göra en vägplan för den nya av- och påfarten.

– Trafikverket måste namnge alla projekt över 100 miljoner kronor i sin nationella infrastrukturplan. Trafikplatsen finns inte med fastän kostnaden beräknats till 130 miljoner, säger Cecilia Carlqvist, infrastrukturstrateg på region Uppsala.

Som UNT tidigare rapporterat är flera företrädare från länet besvikna på Trafikverkets förslag till plan, eftersom den bara innehåller anslag till planering av fyra spår. Inga pengar har avsatts för byggande.

Regionen kommer nu att jobba för att fyrspårsavtalet hålls även från statens sida.

– Vi kommer bland annat att skriva ett remissvar i dialog med länets kommuner. Vi jobbar tillsammans i hela länet och även tillsammans med sju andra län för att få fyrspår, säger Cecilia Carlqvist.

Men motståndarna till avtalet anser att de hela tiden har varnat för det som nu skett.

– Trafikverkets nuvarande planer visar att staten inte anser sig behöva följa fyrspårsavtalet. Denna risk framhöll vi redan när vi röstade nej till avtalet i december 2017, säger Monica Lövgren, SD i Knivsta.

Även Knivsta.nu, L och KD är emot den höga utbyggnadstakten i avtalet. 2019 startades ett politiskt obundet folkinitiativ i Knivsta som fick ihop 1 600 namnunderskrifter för en folkomröstning om fyrspårsavtalet. Istället för en folkomröstning röstade sedan M, S, C, MP, V och KD för att förhandla ner avtalet till 7 500 nya bostäder i Knivsta. Men kommunen fick nej på sin ansökan om omförhandling och det är 15 000 bostäder som fortfarande gäller.

För en vecka sedan sa Klas Bergström (M) till UNT att han nu sätter sitt hopp till att riksdagen och regeringen ändrar i Trafikverkets förslag innan planen ska fastställas i vår. Men bland andra Monica Lövgren anser att ett rimligt åtagande för Knivsta är att inte bygga mer än 3 000 bostäder totalt och att inte börja bygga något förrän staten har uppfyllt sin del.

UNT har sökt Trafikverkets ansvariga för en kommentar om påfarten till E4. 

Karta: Ev plats för ny E4-påfart
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!