2019 köptes konstverket "The rest is silence" av Knivsta kommun. Tegelstenen med tillhörande snöre hänger nu i taket på lokalen Kvallsta i kommunhuset, och i dagarna har det rörts upp åsikter på sociala medier. "Dit går våra skattepengar", "oförsvarligt", och "vilket skämt" är några av kommentarerna från Knivstaborna.
– Tanken med konst är att väcka känslor och tankar, det har detta konstverk uppenbarligen gjort, säger Peter Evansson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Kritiken kring konstverket rör främst att det verkar vara enkelt att tillverka samt att priset, 24 000 kronor, är för högt.
– Med tanke på senaste tidens besparingskrav i Knivsta kommun finns det inte utrymme att köpa en tegelsten för 24 000 kronor med skattemedel, säger Jimmy Lagberg (SD), ordinarie ledamot i utbildningsnämnden och pressansvarig vid SD Knivsta.
Enligt Evansson är det svårt att bedöma priset på ett konstverk. I Knivsta tillämpas enprocentregeln som innebär att när kommunens lokaler byggs eller byggs om ska en procent gå till konstnärlig utsmyckning, en vanlig regel bland svenska kommuner. Men enligt SD borde regeln pausas i tuffa tider.
"The rest is silence" är ett konstverk av malmöbaserade Magnus Thierfelder Tzotzis. Enligt Jon Hulander, kulturstrateg vid Knivsta kommun, ska verket påminna politiker och tjänstepersoner om att tro på det omöjliga och öppna sina sinnen. Även privatpersoner kan se verket, om de är aktiva i en förening.
– Alla våra rum är öppna för föreningar att hyra och använda, säger Evansson.
Flera Knivstabor menar att det är oansvarigt att lägga summor som denna på konst när det är ekonomiskt tufft i samhället. Och enligt Evansson finns det alltid diskussioner om hur mycket pengar som ska läggas på konst.
– Det är alltid en svår fråga. Fördelen med konst är att i de flesta fall är inte pengarna borta utan värdet finns kvar i konstverket, så man kan sälja det.
Det är inte alla som är negativt inställda till tegelstenen. Vissa Knivstabor menar att konstverket är praktfullt, vackert och en god investering.
– Människor tycker olika. Det är nog ingenting att sträva efter, att ha konst som alla tycker likadant om. Jag har svårt att se hur det skulle gå till. Vi ser över kommunens konst varje år, men att människor tycker olika om konst går inte att göra mycket åt, säger Evansson.