Kritik mot Knivsta kommuns kostnadsberäkningar för Allaktivitetshuset

Nyheter. Knivsta kommuns kalkyl för det planerade allaktivitetshuset är missvisande och ofullständig.Det menar Kjell Karlsson och Christer Johansson från föreningen Knivsta arena. De anser ansvariga tjänstemän och politiker räknar med för höga kostnader.Kommunalrådet Göran Nilsson (M) avfärdar kritiken.

Knivsta2014-02-18 16:01

Kjell Karlsson, som jobbar som projektledare inom byggbranschen, anser att Knivsta kommuns kalkyler för allaktivitetshuset är missvisande på grund av för kort avskrivningstid och för hög kalkylränta samt att de ingående byggnaderna inte kalkylerats separat.

Knivsta kommun beräknar kostnaden för Allaktivitetshuset till 17,5 miljoner kronor.

-Vi reagerar på att kommunen själv använder fyra procent som kalkylränta vid byggprojekt, men för allaktivitetshuset är dets ex procent som gäller. Siffrorna har jag hämtat från kommunens egna beräkningar som innebär ett slutpris på 17,5 miljoner kronor, säger Kjell Karlsson.

Han är även kritisk till avskrivningstiden på 20 år.

-Räknar man istället med en avskrivningstid på 50 år blir kostnaden åtta miljoner kronor, det vill säga 9,8 miljoner kronor billigare än kommunens beräkningar, säger Kjell Karlsson.

Avskrivningstiden för nybyggnationer i Knivsta kommun varierar beroende på typen av byggnad. För Kölängsskolan, som nu byggs i Alsike är avskrivningstiden 33 år. För bostäder är det 50 år som gäller. För sportanläggningar räknar man vanligtvis med 20 år, enligt politiker och tjänstemän tidningen varit i kontakt med.

-För sporthallens stomme är det 30 år. För den tekniska utrustningen i hallen räknar vi på 5-10 år. Det blir en medelavskrivningstid på 20 år. Det är inte en politiskt präglad fråga, säger Göran Nilsson.

Beträffande kalkylräntan för allaktivitetshuset betonar Göran Nilsson att den är 4 procent. Men vid långsiktiga lån, som för allaktivitetshuset, brukar kommunen använda en högre räntenivå.

-Vi följer Sveriges kommuner och landstings rekommendationer i frågan. I majoritetens budgetförslag ska internräntan sänkas till 2,9 procent. När vi räknar på långssiktiga lån brukar vi använda en högre räntenivå, eftersom marknadsräntan på längre lån är högre, säger Göran Nilsson.

Den borgliga majoriteten i Knivsta gick till val med löfte om att första etappen av Knivsta arena skulle påbörjas under nuvarande mandatperiod. Men ännu har bygget av den första etappen inte påbörjats.

-Knivsta kommun har  500 miljoner i överskott sedan starten 2003. Påståendet om att ekonomin sätter stopp tolkar jag som att majoriteten inte vill bygga ett allaktivitetshus trots vallöftet. Dessutom har Knivsta kommun en soliditet på 50 procent, säger Christer Johansson.

Göran Nilsson håller med om att Knivsta kommun har en god ekonomi. Men resultatet på 500 miljoner kronor är felaktigt, anser han.

-Vi började inte på noll när vi tog över från Uppsala 2003. Vi skiljer på kommunens och koncernens resultat. Överskottet sedan starten är därför 150-235 miljoner kronor, säger han.

Vad händer med löftet om Allaktivitetshuset?

 -Vi har i beredningen konstaterat att vi klarar av att bygga en isbana i tid som en första etapp i allaktivitetshuset. Det finns en finansiell oro med risk för sämre tillväxt i Europa på grund av skuldkrisen i bland annat Grekland. Vi föreslår ändå start för första etappen 2013, säger Göran Nilsson.

Soliditet är ett finansiellt nyckeltal. Det anger storleken på tillgångarna som är finansierade av eget kapital. Motsatsen är lånade pengar.

Kalkylränta kallas även för diskonteringsränta, det vill säga den räntesats som anger avkastningskravet på det investerade kapitalet. Kalkylräntan är en viktig del i invensteringskalkyler.

Internränta jämförs med kalkylräntan. Med jämförelsen kan investeringens lönsamhet avgöras.

Avskrivningstid användas som en term för att redovisa tillgångarnas värdeminskning.

Kommunkoncern är de av Knivsta kommun ägda bolagen, bland annat Knivstabostäder, samt finansförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om