Kritik mot jätteprojekt – företag pekas ut som oseriöst

Knivsta kommun "sponsrar" ett företag med skattebetalarnas medel. Det anser en grupp Knivstabor som vill att kommunens revisorer granskar ett ärende.

Anders Carlquist, mark- och exploateringschef i Knivsta kommun.

Anders Carlquist, mark- och exploateringschef i Knivsta kommun.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-02-14 08:00

En grupp som kallar sig föreningen Knivstas skattebetalare hävdar att det företag som vill skapa ett verksamhetsområde söder om tätorten är oseriöst och att kommunen ligger ute med pengar åt företaget.

undefined
Det är här söder om Knivsta tätort som verksamhetsområdet (Nor S:1) planeras. Till höger syns motorvägen, till vänster Forsbyvägen och Säbysjön.

Det var i augusti som kommunens exploateringschef skrev ett avtal med Platsoptimera Knivsta Nor Logistik AB om att bolaget i efterhand ska ersätta kommunen för arbetet med en förstudie av området Nor S:1. Arbetstiden beräknas kosta drygt 500 000 kronor och eventuellt tillkommer kostnader för konsultarvoden.

Bakgrunden till avtalet är att Knivsta kommunstyrelse 2020 gav positivt planbesked till företagets ansökan om att få anlägga ett 220 hektar stort verksamhetsområde söder om Ledingevägen längs med E4 och fram till Forsbyvägen.

Beslutet väckte starka protester hos Knivsta hembygdsgille och ett 40-tal markägare. 

– Planerna är ett direkt hot mot miljön i hela området söder om Knivsta tätort. Ett genomförande skulle totalt förstöra värdefulla skyddade skogs- jordbruks- och naturområden samt kulturmiljölandskapet i riksintresseområdet, sa Henrik Sandevärn, vice ordförande i Knivsta hembygdsgille.

Eftersom Knivsta kommun har fått in tre ansökningar från olika företag om att få skapa nya företagsområden i kommunen (Brunnby, Nor och Forsby), så startade kommunen en gemensam förstudie för dessa områden.

– Det som nu måste undersökas är bland annat om vi har plats för alla tre områdena och vilka verksamheter som i sådana fall ska kunna finnas där. Kommunen tittar på detta både utifrån vad företagen sagt att de kan etablera och vad vi tror skulle passa Knivstas samhällsutveckling, säger Kent Ryberg, näringslivsutvecklare på Knivsta kommun.

Kommunen är intresserad av planen eftersom Platsoptimera lovat att bygga en ny avfart från E4 och en väg till de planerade bostäderna i västra Knivsta.

Men föreningen Knivstas skattebetalare pekar i sin skrivelse bland annat på att Platsoptimera Knivsta Nor Logistiks moderföretag Panghus förekommit i granskningar om fuskbyggen av villor. De hävdar att kommunen inte har gjort någon bakgrundskoll eller kreditupplysning innan avtalet om kostnadstäckning för förstudie upprättades med företaget.

undefined
Det område som undersöks sträcker sig från E4 fram till Forsbyvägen och hembygdsgården (bilden). Anders Carlquist, mark- och exploateringschef, svarar att de kommer att ta kreditupplysningar på företaget om de ska teckna exploateringsavtal.

Kommunens exploateringschef Anders Carlquist bekräftar att de hittills inte har gjort några kontroller av företagets ekonomi.

– Nuvarande avtal avser den förstudie som inom kort är klar. Förstudien ska läggas till grund för kommunens ställningstagande till om det blir aktuellt att gå vidare och inleda ett exploateringsprojekt. Om ett projekt inleds kommer sedvanligt exploateringsavtal att tecknas mellan bolaget och kommunen. Innan ett sådant ingås tar vi in kreditupplysning av bolaget och koncernen. Vi informerar oss också om bolagets tidigare genomförda projekt.

Har kommunen rätt att sluta avtal om kostnadstäckning innan man kollar ett företag? 

– Kommunen har rätt att ingå civilrättsliga avtal för finansiering av fysisk planering. Enligt avtalet med bolaget faktureras kommunens utlägg löpande, vilket innebär att kommunen endast riskerar att få mindre belopp ofinansierade, svarar Anders Carlquist.

Martin Larsson, vd i Panghusgruppen, håller inte med om kritiken.

– Vi har varit verksamma i tre decennier och har en stark ekonomisk ställning. Kostnaden för förstudien är en väldigt liten del av vår budget, säger Martin Larsson.

Kan bli andra som bygger

Det finns inga krav på kommuner att kontrollera om företag som ansöker om planbesked har ekonomisk kapacitet eller erfarenhet av att genomföra de åtgärder som planläggs, enligt Karl Evald, jurist på Boverket.

"Det kan ju i slutändan bli någon helt annan som bygger. Däremot kan kommunen neka planbesked om en ansökan verkar rent orimlig eller omöjlig att genomföra."

Vem som ska betala för förstudier är lite flytande. Handelsutredningar kan exempelvis bekostas antingen av byggherren eller kommunen.

Karta: Förslag för ny avfart från E4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!